OnePlus mag dan de beste smartphone van vorig jaar hebben gemaakt, het blijft een gek en soms vervelend bedrijf. Android Planet noemt 7 grove fouten die de Chinese startup heeft gemaakt, en waar het in de meeste gevallen nog steeds niet van heeft geleerd.
Lees verder na de advertentie.
Hoe de OnePlus PR keer op keer faalt
De redenen gaan met name over de PR van OnePlus, en hoe een bedrijf zo’n goed product zo slecht in de markt kan zetten. Maar ook over de bedrijfsvoering van OnePlus valt genoeg op te merken.
Invitesysteem
Het invitesysteem van OnePlus is ronduit verschrikkelijk. Het idee dat je anno 2015 op een speciale lijst moet komen om een smartphone te kopen, is idioot. OnePlus koppelt bewust een veel te hoge vraag aan een veel te laag aanbod, en weet hierdoor de buzz rondom zijn smartphone hoog te houden. Net alsof je in een lange rij voor een exclusieve nachtclub staat, te wachten en te wachten, tot je eindelijk aan de beurt bent. Dat vindt niemand leuk, en mensen worden wachten snel zat.
Het invitesysteem bracht ook andere problemen met zich mee. Een grote zwarte markt waar OnePlus-invites werden verhandeld, waarmee gebruikers hun smartphone terugverdiende. Of mensen die uitnodigingen onder vrienden verspreidden, om de smartphones vervolgens tweedehands door te verkopen.
En wat te denken van de gefrustreerde klanten die geen smartphone konden aanschaffen omdat het systeem van OnePlus door de overload aan gebruikers crashte? Ook werd het forum volgespamt door gebruikers die vroegen of iemand een uitnodiging over had en was er een grote opkomst van fanboys die elke minuut iets op het forum plaatste, om zo een hogere ranking te krijgen en gemakkelijker aan een invite te komen.
Breken van beloftes
De OnePlus One werd aangekondigd als een smartphone die je geheel naar eigen wens kon aanpassen. Ander achterkantje? Geen probleem. OnePlus toonde achterkantjes van demin, leer, carbon fiber en hout. Uiteindelijk kwam alleen het houten achterkantje ( 50 euro, terwijl de smartphone 300 euro kost) in een heel klein aantal beschikbaar en kon je, jawel, ook deze accessoire alleen maar met een invite kopen. Van al die andere toffe achterkantjes hebben we nooit meer iets gezien.
Maar de grootste belofte die OnePlus heeft gebroken, is dat de startup heeft gezegd dat de problemen met het touchscreen nu echt zijn opgelost. Dat is namelijk nog steeds niet zo. Al sinds de release van de smartphone wordt het toestel geplaagd door problemen met het touchscreen, dat vaak aanrakingen niet goed registreert. Het is één van de redenen waarom ik ben overgestapt op een ander toestel, en onverstaande video laat het probleem duidelijk zien.
Elke keer brengt OnePlus in samenwerking met CyanogenMod namelijk een update uit die het probleem zou moeten verhelpen, maar ze komen altijd terug. Altijd.
Beetje bij beetje
OnePlus heeft er een handje van om zijn nieuwe smartphone beetje bij beetje te onthullen. Het kondigt om de zoveel dagen aan dat het nieuwe vlaggenschip bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner heeft. Of een usb-c-poort. Of 4GB aan RAM-geheugen. Maar ik ben het een beetje zat, OnePlus. Gewoon alles onthullen tijdens de grote presentatie, waardoor de smartphone een grote verrassing is. Is veel leuker en word je niet OnePlus-moe. Dit is gewoon pure aandachttrekkerij om in het nieuws te komen, en jammer genoeg lukt het hen nog ook.
Sla je smartphone kapot!
De eerste grote misstap in PR was de actie om de OnePlus One voor één dollar te kopen. Het addertje: je moest wel een video of foto maken van het moment dat je jouw oude smartphone aan diggelen slaat. Veel OnePlus-fans snapten de actie niet en gingen massaal hun oude smartphone kapotslaan, in de hoop om voor één euro een nieuwe OnePlus One te kopen. OnePlus wilde zelf echter honderd winnaars uitkiezen, die vervolgens hun oude smartphone aan diggelen moesten slaan. Hierdoor sloegelen velen hun oude smartphone kapot, maar werden ze uiteindelijk niet uitgekozen om de One voor één dollar te kopen.
Als dat nog niet genoeg was werd de startup door het slijk gehaald omdat ze consumenten een gevaarlijke stunt lieten uitvoeren. Je mag nooit maar dan ook nooit met een hard voorwerp op een accu slaan, want dat kan ontploffen. Daarnaast is het slecht voor het milieu en vooral ook zonde, want de meeste ‘oude smartphones’ waren Android-toestellen die nog prima konden worden gebruikt. Na alle commotie vroeg OnePlus of mensen in plaats van hun toestel kapot te slaan ‘m te doneren aan een goed doel. Beetje te laat, hè?
Vrouwen vragen om selfies
De tweede grote faal van de PR-afdeling was de selfiewedstrijd. OnePlus vroeg aan alle “leuke vrouwen die fan zijn van OnePlus” of ze een selfie konden maken waarbij de het logo van OnePlus moest worden getoond. Dat kon via een geprint A4’tje, maar ook door het logo “te tekenen op je hand/gezicht/waar dan ook”. Laatstgenoemde impliceerde dat vrouwen een icoon op hun borsten of billen moesten tekenen om de One te kopen.
Veel tegenstanders publiceerden afbeeldingen met halfnaakte vrouwen waarin ze het logo van OnePlus Photoshopten. Ook boze vrouwen lieten van zich horen: zij maakten met hun middelvinger duidelijk het nieut eens te zijn met de seksistische actie. Zelfs CyanogenMod nam publiekelijk afstand van de selfiewedstrijd. Na enkele uren trok OnePlus de stekker uit de selfiewedstrijd en bood het zijn excuses aan.
De 1-aprilgrap
Net als de meeste techbedrijven bereidde ook OnePlus dit jaar een 1-aprilgrap voor. Het onthulde een minidrone die gebruikers daadwerkelijk konden kopen. Met de geestige naam DR-ONE kon het apparaatje voor een prijs van 19,99 dollar worden aangeschaft. Wat bleek? Het ding werkte nauwelijks en was na enkele minuten veelal kapot, wat veel reacties bij boze klanten teweegbracht.
OnePlus wimpelde het af dat het maar een 1-aprilgrap was, maar veel mensen hadden toch 20 dollar exclusief verzendkosten betaald voor een apparaatje dat niet naar behoren werkt. Naar dat geld kunnen ze fluiten.
Stiekem van Oppo
OnePlus zou een prachtig verhaal hebben over hoe het bedrijf is ontstaan. Pete Lau, vicepresident bij de Chinese smartphonefabrikant Oppo, zou het bedrijf hebben verlaten om de “perfecte smartphone” te creĂ«ren. Maanden zat hij aan de tekentafel om zijn creatie in productie te brengen: een jongeman die zijn goede baan opgeeft om zijn droom te achtervolgen en de smartphone te maken die hij altijd al wilde uitbrengen.
Helaas is er niets van waar. De website van OnePlus is geregistreerd op de naam van Oppo, het design van de OnePlus is vrijwel gelijk aan het ontwerp van de Oppo Find 7 en later doken documenten op waarin staat dat Oppo de volledige eigenaar is van OnePlus. Net als Honor een dochteronderneming is van Huawei – die ook heel graag doet vermoeden onafhankelijk en zelfstandig te zijn -, is OnePlus dat van Oppo. Het ontstaan van OnePlus is dan ook niets meer dan een mooie mythe en een hele goede marketingstunt.