OnePlus vertraagt prestaties om accuduur van smartphones te verlengen

Bram Lettenmeijer
8 juli 2021, 16:31
3 min leestijd
OnePlus vertraagt prestaties om accuduur van smartphones te verlengen

OnePlus vermindert de prestaties van de OnePlus 9-serie in bepaalde apps, om de accuduur te verlengen. Populaire benchmarking-apps laten echter normale scores zien. Hoe kan dit?

Lees verder na de advertentie.

Benchmarks komen niet altijd overeen met echte prestaties

De vlaggenschepen van OnePlus behoren tot de krachtigste Android-smartphones die je kunt kopen. Als benchmarks je beslissende factor zijn, staan ​​OnePlus-toestellen waarschijnlijk bovenaan je lijstje. Nu blijkt dat OnePlus de prestaties van de meeste apps beperkt om de accuduur te maximaliseren. Het bedrijf doet dit echter niet bij populaire benchmarking-apps.

AnandTech onthult dat benchmarks van de OnePlus 9 Pro niet in lijn lijken te zijn met andere Snapdragon 888-smartphones. Dit blijkt met name uit benchmarks die via de Chrome-browser worden uitgevoerd. Een bepaalde test scoort bijvoorbeeld lager dan de Samsung Galaxy S21 Ultra of zelfs de Google Pixel 5. Dit laatste toestel heeft een veel minder krachtige Snapdragon 765G-chip. Dit komt omdat Chrome en veel andere apps zijn beperkt tot het gebruik van slechts één processorkern.

OnePlus 9 Pro benchmark

OnePlus is helaas niet de enige

AnandTech legde al eerder soortgelijke tactieken van andere bedrijven bloot. Zo was ook Huawei schuldig aan het beperken van smartphoneprestaties. Een aantal jaar geleden lag Apple onder vuur, omdat het bedrijf haar iPhones bewust trager liet werken naarmate de batterij verouderde. Dit gebeurde allemaal zonder enige vorm van transparantie. 

OnePlus gaat echter nog een stapje verder dan het verminderen van de prestaties in het algemeen. Specifieke benchmarking-apps laten namelijk wél iedere keer alle hoge cijfers zien, die we van de Snapdragon 888-chip gewend zijn. Dat betekent dat deze apps gewoon gebruikmaken van alle processorkernen.

OnePlus houdt een lijst bij met apps die niet in staat zijn om het volledige vermogen van je telefoon te gebruiken. Onder meer Google Chrome, Twitter, Microsoft Office, Zoom, YouTube, TikTok, Instagram, Discord en Strava lijken niet op volle snelheid te werken. Bij bepaalde apps is dit wél het geval. Hieronder vallen dus ook de eerdergenoemde benchmarking-apps.

Populaire benchmarking-app GeekBench is niet blij

AnandTech concludeert dat OnePlus prestaties beperkt om de levensduur van de accu te verlengen. Hoe dan ook: de tactiek belemmert de prestaties van smartphones waarvoor mensen bijna 1000 euro hebben neergelegd. En dat schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

Als reactie op het verhaal onthulde GeekBench publiekelijk op Twitter dat het de OnePlus 9 en 9 Pro uit de benchmarkgrafiek zal verwijderen. Het bedrijf voegde eraan toe dat er verdere tests zullen worden uitgevoerd, om te zien of andere OnePlus-telefoons de prestaties ook verminderen.

Reactie van OnePlus

OnePlus heeft inmiddels op het bericht gereageerd. De fabrikant legt uit dat het de prestaties vermindert om de levensduur van de accu te maximaliseren en eventuele hitteproblemen te voorkomen. 

Het bedrijf meldt het volgende: “Onze topprioriteit is het leveren van een geweldige gebruikerservaring. Vlak na de lancering van de OnePlus 9 en 9 Pro meldden een aantal gebruikers dat de levensduur van de accu en het warmtebeheer van de smartphones beter kon. Als gevolg werkte ons R&D-team de afgelopen maanden aan het optimaliseren van de prestaties, gedurende het gebruik van veel populaire apps. Denk hierbij aan Google Chrome.”

Het bedrijf geeft ook het opzettelijk vertragen van de OnePlus 9-serie toe. “We verbeteren de batterijduur en het warmtemanagement door de processorvereisten van de app af te stemmen op de benodigde processorkracht. Zo verminderen we het stroomverbruik en zijn soepele prestaties evengoed mogelijk. Hoewel dit van invloed kan zijn op de prestaties van onze toestellen in sommige benchmarking-apps, ligt onze focus op het verbeteren van de gebruikerservaring.”

OnePlus zou het probleem kunnen tackelen door gebruikers de mogelijkheid te bieden om in de instellingen zelf te kiezen tussen snelheid of accuduur. Of OnePlus dit in de toekomst zal doen, is niet bekend.

Bron: AnandTech
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 9 5G
OnePlus 9 5G

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu