Ontwikkelaar: ‘In Azië speelt 97 procent met illegale Android-game’

Redactie
3 augustus 2010, 11:38
1 min leestijd
Ontwikkelaar: ‘In Azië speelt 97 procent met illegale Android-game’
radiant


Google kondigde onlangs maatregelen aan om piraterij van Android-applicaties tegen te gaan. Volgens Android-ontwikkelaar Hexage is het inderdaad een enorm probleem. Deze ontwikkelaar heeft cijfers vrijgegeven van de game Radiant, dat al sinds augustus te koop is. In Azië speelt 97% van de gebruikers met een illegale kopie, in Europa is dat 70% en in Noord-Amerika 43%.

Er zal misschien een verband zijn met het feit dat de Android Market niet in alle landen een betaaloptie heeft. Maar zelfs in de VS, waar Google Checkout al vroeg werd uitgerold in de Android Market en vrijwel iedereen een creditcard heeft, willen 4 van de 10 gamers niet betalen. Hexage heeft met de game Radiant nu ongeveer $30.000 verdiend, na de gebruikelijke afdracht van 30% aan Google.

Lees verder na de advertentie.

Toch is het niet zo dat Hexage door de piraterij bijna $100.000 misloopt. Veel mensen die de games illegaal installeren zijn helemaal niet van plan om ervoor te betalen, ook al zou Google het extreem makkelijk maken. Wel denkt directeur David Peroutka van Hexage, dat de kopieerbeveiliging de verkoopcijfers zal verhogen. Hexage staat in de VS op nummer 6 in de lijst van bestverkochte Android-games.

Bij Android is het nu erg gemakkelijk om een illegale app te installeren door het apk-bestand van internet te halen. Bij andere games heeft Hexage dezelfde problemen: één van de andere games heeft 20.000 gebruikers, terwijl er maar 8.000 voor hebben betaald. Google’s maatregel houdt in, dat ontwikkelaars kunnen checken of een gebruiker de applicatie daadwerkelijk heeft gekocht via de servers. Ook kunnen ontwikkelaars tussentijds een check uitvoeren om te kijken of de app legaal wordt gebruikt. Zo niet, dan sluit de applicatie zichzelf af. In Nederland is het downloaden van muziek en films niet strafbaar, maar het downloaden van software (waaronder games) is niet toegestaan.

Categorie: Google Play
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's