De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Facebook-alternatief uit Nederland Openbook behaalt Kickstarter-doel

Erwin Vogelaar
8 september 2018, 10:03
2 min leestijd
Facebook-alternatief uit Nederland Openbook behaalt Kickstarter-doel

In Den Haag wordt gewerkt aan een alternatief voor Facebook. De Openbook Kickstarter heeft zijn doelbedrag ruim opgehaald.

Lees verder na de advertentie.

Openbook Kickstarter succesvol

Facebook heeft een imagoprobleem. Maar liefst 44 procent van de Amerikaanse jongeren heeft de Facebook-app verwijderd na het Cambridge-schandaal eerder dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Pew Research Center. Een groep uit Nederland ziet zijn kans schoon en bouwt een alternatief in de vorm van Openbook.

Openbook belooft niet dezelfde fouten als Facebook te maken. Zo moet het nieuwe sociale netwerk open-source worden, zodat iedereen kan zien wat de makers precies doen. Gebruikers worden daarnaast niet in de gaten gehouden via tracking. Tevens beloven de makers dat Openbook nooit advertenties krijgt.

openbook kickstarter

Eerder dit jaar hoopte Openbook al via een Kickstarter-campagne 100.000 euro op te halen, maar daar werd minder dan de helft van toegezegd. De nieuwe Kickstarter-campagne had daarom een lager doel van 30.000 euro. De campagne rond succesvol af met bijna het dubbele: 56,506 euro.

Dit geld wordt gebruikt om werk aan het platform een half jaar lang te financieren. De oprichters stoppen hun eigen geld in het volgende half jaar. Daarna moet er geld verdiend worden aan het platform zelf. Onder andere via een percentage van de transacties die via Openbook worden gedaan. Wel geeft Openbook dertig procent van alle opbrengsten aan goede doelen.

Makkelijk overstappen

Een slimme manier om mensen naar Openbook te trekken, is de mogelijkheid om je foto’s, video’s en berichten van andere sociale netwerken te importeren. Op deze manier begin je niet helemaal opnieuw.

Op papier klinkt Openbook dus goed, maar in de afgelopen jaren zijn er al vaker interessante alternatieve sociale netwerken opgericht die vervolgens niet groot zijn geworden. Gaat het Openbook wel lukken?

Facebook Watch in Nederland

Het wordt in ieder lastig om te concurreren tegenover alle functies die Facebook biedt. De nieuwste optie is Facebook Watch, dat sinds een week in Nederland is te gebruiken. Dit videoplatform concurreert voornamelijk met YouTube. Leer meer over Facebook Watch.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Kickstarter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu