Ophef rond ‘spionagetool’ in Android-update van HTC Sensation en EVO 3D

Redactie
3 september 2011, 13:29
2 min leestijd
Ophef rond ‘spionagetool’ in Android-update van HTC Sensation en EVO 3D
carrier iq

Gisteren werd ontdekt, dat HTC bij de update naar Android 2.3.4 voor de HTC Sensation en HTC EVO 3D een tool meestuurde, die data verzamelde over de smarthone. De software draagt de naam Carrier IQ en kan zien welke applicaties een gebruiker heeft geïnstalleerd en of er gegevens vanuit berichtenapps worden verstuurd. Het indrukken van knoppen op het toetsenbord is ook te monitoren. HTC heeft in een reactie echter aangegeven, dat ze de gebruikers niet willen bespioneren. De tool is volgens HTC alleen bedoeld om fouten op het toestel mee op te sporen en te rapporteren.

Volgens HTC is de tool bovendien niet automatisch geactiveerd. Gebruikers moeten via een opt-in-mechanisme aangeven dat ze de informatie willen versturen. Verder zou de tool alleen bedoeld zijn om HTC op de hoogte te stellen van foutmeldingen waar gebruikers mee te maken hebben. Een gebruiker moet toestemming geven om de data beschikbaar te stellen aan HTC, zo beweert de toestelfabrikant. Uit de data is niet te achterhalen welke persoonsgegevens erbij horen. HTC kondigde het tool niet zelf aan, wat de schijn van kwaadwillende bedoelingen meteen had kunnen wegnemen. De tool werd ontdekt door een ontwikkelaar, die in totaal zes applicaties ontdekte, die gegevens over de telefoon doorsturen. Volgens deze ontwikkelaar biedt slechts één ervan een opt-in-mechanisme, de rest stuurt zonder toestemming informatie door.

Lees verder na de advertentie.

De IQ Insight Experience Manager van Carrier IQ is bedoeld om inzicht te geven in gebruikerservaringen. De tool gebruikt data van de telefoon om vast te leggen hoe de interactie tussen gebruiker en telefoon verloopt. Volgens informatie op de website van Carrier IQ worden al 141 miljoen toestellen in de gaten gehouden. Hoewel de intenties van HTC om de tool in te voeren en meer rekening te houden met gebruikerservaringen waarschijnlijk goed bedoeld zijn, was het niet de meest handige manier om op deze manier een monitoring-tool bij gebruikers naar binnen te schuiven.

Meer info: XDA en TrevE (ontdekker van de tool)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC Evo 3D
HTC Evo 3D

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu