Opinie: fabrikanten misbruiken AI om te besparen op hardware

5 februari 2025, 14:58
3 min leestijd
Opinie: fabrikanten misbruiken AI om te besparen op hardware

Vrijwel elke smartphonefabrikant blaast inmiddels hoog van de toren over kunstmatige intelligentie. Los van de vraag hoe nuttig al die functies zijn, zien we een zorgwekkende trend: bedrijven misbruiken AI om te bezuinigen op hardware.

Lees verder na de advertentie.

AI wordt misbruikt om kosten te besparen

De tijd dat smartphones elk jaar enorme sprongen maakten, ligt allang achter ons. Dat is ook niet zo gek. Het gaat om een volwassen product waar niet zo veel meer aan verbeterd kan worden. Daarom smeren fabrikanten hun spaarzame innovaties vaak over meerdere generaties uit. Ze wachten bijvoorbeeld nog een jaar met een beter scherm, zodat er bij hun volgende toestel iets nieuws te melden valt.

Kunstmatige intelligentie kwam als een geschenk. Plots werd er een verse vijver met mogelijkheden aangeboord die het bovendien goed doet in de marketing. AI oogt futuristisch en is alomtegenwoordig in de media. Dat niet alle functies even nuttig zijn, of zelfs maar goed werken, is bijzaak. Datzelfde geldt voor de lauwe interesse van consumenten. Tweakers schreef bijvoorbeeld dat 80 procent van alle Samsung-klanten niet of nauwelijks gebruikmaakt van Galaxy AI.

Samsung Galaxy AI misbruiken

Toch blijft Samsung er vol op inzetten. De Galaxy S25-serie heeft er weer een boel nieuwe functies bij. De fabrikant heeft ze zelfs een aparte pagina gegeven in de instellingen, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn.

Waarom doet Samsung dat? Om meer mensen aan AI te krijgen, natuurlijk. Het bedrijf investeert vermoedelijk flink in kunstmatige intelligentie en dat geld moet wel terugverdiend worden. Als AI over een paar jaar nog steeds zo weinig wordt gebruikt, barst de bubbel op een gegeven moment.

Minieme upgrades

Tegelijk lijkt Samsung zijn Galaxy AI te misbruiken om minder uit te geven aan betere hardware. Vooral de Galaxy S25 en Galaxy S25 Plus zijn minieme upgrades ten opzichte van hun voorgangers. Ze hebben een snellere processor en dat is het wel zo’n beetje. De schermen zijn exact hetzelfde, de accu’s zijn niet gegroeid (terwijl dat dankzij nieuwe batterijtechnologie wel had gekund) en ze laden nog steeds erg traag op in vergelijking met de concurrentie.

De camera’s die deze fonkelnieuwe smartphones gebruiken zijn qua hardware zelfs identiek aan de Galaxy S22-telefoons van drie jaar geleden. Dat is behoorlijk treurig en was zonder kunstmatige intelligentie vermoedelijk nooit gebeurd. Omdát Samsung kan adverteren met nieuwe AI-functies hoeft het niet te investeren in duurdere camera’s.

Andere bedrijven doen dat overigens ook, zij het voorlopig in minder extreme mate. Google veranderde vrijwel niets aan de camera’s van de Pixel 9 Pro. Dat was uit marketingopzicht onnodig omdat het wel nieuwe AI-functies toevoegde waarmee je je foto’s nog beter (of ingrijpender) kunt bewerken.

Hoewel de ontwikkeling van AI behoorlijk duur is, heeft het een voordeel ten opzichte van hardware. De investering in nieuwe functies is eenmalig en hangt niet af van het aantal verkochte exemplaren. Als een nieuwe camera vijf euro duurder is dan de oude, zijn bedrijven dat extra bedrag kwijt voor elk toestel.

Het is dus best logisch dat fabrikanten dol zijn op kunstmatige intelligentie. En ik wil ook niet beweren dat er geen toekomst in zit. Maar ik hoop wel dat ze ook blijven investeren in echte hardware-upgrades, zoals grotere camerasensoren. Die spreken nog altijd meer tot mijn verbeelding dan AI-foefjes.

Lees het laatste nieuws:

Bron: Tweakers
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu