Met ChatGPT kun je nu met het grootste gemak foto’s aanpassen alsof je in een Studio Ghibli-film zit. Indrukwekkend en leuk, maar niet onschuldig.
Lees verder na de advertentie.
Met AI Studio Ghibli-plaatjes maken
Het zal je niet ontgaan zijn: sociale media stroomt vol met afbeeldingen die zo uit een Studio Ghibli-film lijken te komen. In de plaatjes zijn niet Chihiro (Spirited Away), Howl (Howl’s Moving Castle) of Ashitaka (Princess Mononoke) te zien, maar normale mensen. Alsof iemand met veel moeite Ghibli-versies van hen heeft ontworpen. Toch kostte het maar een minuutje tijd.
Dat komt door de nieuwe beeldgenerator van ChatGPT. Voorheen maakte ChatGPT gebruik van Dall-E om plaatjes te maken, maar afgelopen week is de GPT-4o-beeldgeneratie geïntroduceerd met indrukwekkende resultaten.
Zo heeft ChatGPT-maker OpenAI eindelijk het probleem van teksten in afbeeldingen opgelost. Voorheen veranderden teksten in een onleesbare warboel, maar zoals je op het t-shirt in bovenstaande afbeelding ziet zijn de letters scherp en klopt het woord.

Je kunt nu ook een foto uploaden en vragen “verander de stijl in Ghibli”. Na een tijdje nadenken krijg je dan een plaatje waarvan lijkt alsof het door de beroemde Japanse animatiestudio is gemaakt. Natuurlijk is er meer mogelijk, maar juist deze prompt bleek zo populair dat OpenAI limieten moest instellen.
Niet omdat mensen Ghibli-plaatjes van 9/11 of de moord op JFK gingen maken (wat wel gebeurde), maar omdat de last te groot werd. Gratis gebruikers van de AI kunnen nu maximaal drie plaatjes per dag maken.
Handwerk
Dat specifiek de stijl van Studio Ghibli viral gaat is pijnlijk. Deze studio staat bekend om zijn meesterwerken die stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt. Als voorbeeld van dit handwerk wordt vaak een stukje uit de film The Wind Rises gedeeld. De scène van een menigte aan mensen duurt maar vier seconden, maar er is vijftien maanden aan gewerkt.
Hayao Miyazaki is mede-oprichter van Ghibli en de man achter de beste films van de studio. Zeg maar de Japanse Walt Disney. Toen Miyakazi nog voor de tijd van generatieve kunstmatige intelligentie een presentatie kreeg over het gebruik van AI voor animatie, was hij duidelijk: “Ik zou deze technologie nooit in mijn werk willen verwerken. Ik voel sterk dat dit een belediging voor het leven zelf is.”
Het is geen verrassing, want de boodschap van menig Ghibli-film staat lijnrecht tegenover de technologie. Films zoals Nausicaa Valley of the Wind, Princess Mononoke en Ponyo gaan over hoe mensen vanuit hun egoïsme de planeet verwoesten en we weten inmiddels allemaal hoe vervuilend generatieve kunstmatige intelligentie is. Wat het allemaal nog erger maakt, is dat dit puur jatwerk is en dat men dat prima lijkt te vinden.
Jatwerk
Het is duidelijk dat OpenAI allerlei auteursrechtelijk beschermd materiaal heeft gebruikt om ChatGPT te trainen. Daarom worden ze ook aangeklaagd door onder andere The New York Times. Deze Ghibli-stijl maakt het jatwerk echter concreter dan ooit. OpenAI heeft ChatGPT het handwerk van de talentvolle mensen bij Ghibli frame voor frame gevoerd, zonder hen daarvoor te betalen.
OpenAI doet daar niet eens geheimzinnig over, maar vind de kritiek overdreven. Sam Altman van OpenAI zei afgelopen maand nog dat China zal winnen als zijn bedrijf niet ongestoord beschermd materiaal mag gebruiken voor het trainen van ChatGPT.
In een bericht op X grapt Altman ondertussen dat hun gpu’s aan het smelten zijn door alle aandacht voor het genereren van deze plaatjes. Zijn profielfoto op X heeft Altman inmiddels omgeruild voor een Ghibli-versie van zichzelf. Zou hij doorhebben dat hij niet de held, maar de schurk in deze films zou spelen?
Zelf aan de slag
Vind je het allemaal niet zo erg en wil je zelf plaatjes maken? Dat kan via de ChatGPT-app in de Play Store die je via onderstaande knop download.
Blijf je liever bij Google, dan kun je aan de slag met de Gemini-app. We vertellen je ook alles over de verschillende Gemini-modellen.