Google neemt met Android 10 definitief afscheid van de zoetige namen. Dat is een stuk saaier, maar wel beter voor Android.
Lees verder na de advertentie.
Android-namen worden saaier
Android-updates krijgen vanaf nu veel saaiere namen. Konden we voorheen bij elke release een nieuwe zoetigheid verwachten, heet de volgende versie van het besturingssysteem Android 10. Daarna volgt Android 11, Android 12 enzovoort.
Hiermee lijken de updates meer op die van iOS en andere besturingssystemen. Het is op deze manier op een slag duidelijk welke versie nieuwer is.
Van Cupcake tot Pie
Het is een grote verandering voor Google. Al sinds Android 1.5 krijgt het besturingssysteem een zoete naam voor elke update. Die versie heette Cupcake. Volgende edities kregen een nieuwe naam, beginnend met de volgende letter in het alfabet. Dus na Android 1.5 Cupcake, volgde Android 1.6 Donut. Daarna Eclair, Froyo, Gingerbread enzovoort.
Bij elke nieuwe naam werd een nieuw beeld vlak voor de Google-campus geplaatst. Meestal combineerden deze beelden de nieuwe zoetigheid met de bekende Android-mascotte. Zo kreeg Android 4.1 Jelly Bean een beeld van een robot gevuld met snoepjes en Android 4.4 KitKat een robot gemaakt uit chocolade.
Android 1 en Android 1.1 hadden geen officiële zoete namen, maar denk aan Alpha en Bèta om het alfabet compleet te maken. Of ga voor je eigen zoetigheid, zoals Android Appelflap en Android Bastognekoek.
Charmant
Deze zoete namen hadden voornamelijk iets charmants. Er zat ook geen groots marketingplan achter. Andy Rubin, één van de breinen achter Android, hield gewoon heel erg van toetjes. Ongetwijfeld heeft het team ook een beetje afgekeken bij OS X (tegenwoordig bekend als macOS). Dit besturingssysteem kreeg bij elke nieuwe versie een kattennaam zoals Puma, Leopard en Lion.
Android kreeg door zijn toetjes een meer speels karakter. Je had het niet meer over Android versie X, maar over een donut, lolly of KitKat. Bijna iedereen heeft positieve associaties bij die namen.
We gaan de toetjes daarom best missen. Tevens was het leuk om elk jaar te raden welke naam er nu weer gekozen zou worden. Wel blijven de oude versies van Android natuurlijk gewoon hun naam houden. Gezien de snelheid waarmee Android-toestellen een update krijgen, blijft de Nougat, Oreo en Pie nog wel een tijdje in de kast liggen.
Onduidelijk
De zoete namen zijn leuk, maar ook onduidelijk. De gemiddelde gebruiker die niet op de hoogte is over de ontwikkelingen van Android, snapt niets van het verschil tussen die namen. Want waarom zou Nougat beter zijn dan Marshmallow, als die laatste veel lekkerder is?
Google stelt zelf van de namen af te stappen, omdat het niet inclusief is voor de hele wereld. Android wordt overal gebruikt, maar niet overal heb je dezelfde zoetigheden. Dat is natuurlijk extra lastig met de letter Q, wat de volgende versie van Android zou zijn. Er zijn wel zoetigheden te bedenken, zoals Quindim (Brazilië) en Quesito (Puerto Rico), maar die zijn nauwelijks bekend buiten die landen.
De nieuwe namen zijn dus saaier, maar wel een stuk beter voor de toekomst voor Android. Het besturingssysteem wordt een stukje volwassener, en daarbij wat serieuzer, moderner en meer inclusief. Het scheelt in ieder geval tandenpoetsen.
Wat vind jij van de naamsverandering? Laat van je horen in de reacties!
Meer over Android 10
HMD Global heeft alvast laten weten welke Nokia-toestellen Android 10 krijgen. Benieuwd naar de belangrijkste vernieuwingen in deze update? Check dan onderstaande video.