Opinie: waarom er nauwelijks nog (goede) Android-tablets verschijnen

Thomas Haenen
25 mei 2017, 20:55
4 min leestijd
Opinie: waarom er nauwelijks nog (goede) Android-tablets verschijnen

Huawei kondigde deze week een drietal nieuwe Android-tablets aan. Het zijn de eerste tablets van een grote fabrikant in tijden. Heeft dit type device nog toekomst?

Lees verder na de advertentie.

Android-tablets lijken 2017 niet te overleven

Op Android Planet behandelen we nauwelijks nog tablets. Dat is niet uit onwil van onze kant, want als er een interessant nieuw product is kun je er op rekenen dat je er hier razendsnel over leest. Het probleem zit hem bij de fabrikanten, die Android als besturingssysteem voor tablets langzaam maar zeker lijken af te schrijven.

Dat kun je duidelijk zien in het aantal nieuwe apparaten dat verschijnt, en welke grote fabrikanten er allemaal investeren in de markt. Enkele jaren geleden brachten Samsung, Huawei, LG en Sony om de paar maanden tablets uit in allerlei prijsklassen. Wat voor formaat of prijs je ook zocht, er was altijd wel een goede Android-tablet om uit te kiezen.

Android-tablets 2017

Android: focus op smartphones

Samsung bracht het afgelopen jaar slechts één tablet uit, de Galaxy Tab S3. Tussen het nieuwe model en zijn voorganger zat bovendien een periode van ruim twee jaar. LG en Sony lijken zich helemaal teruggetrokken te hebben. Het was Huawei dat deze week eindelijk weer nieuwe Android-tablets introduceerde, met de MediaPad M3 Lite en MediaPad T3. Zoek je een Android-tablet, dan ben je haast overgeleverd aan budgetmodellen van vage merken.

Ook Google lijkt de tabletmarkt te zijn vergeten. Tijdens de jaarlijkse Google I/O-ontwikkelaarsconferentie toonde het bedrijf tal van nieuwe features voor Android, aangevuld met enkele interessante nieuwe apps. Ze werden echter allemaal getoond op smartphones. Waar Google bij voorgaande versies van Android nog verbeteringen voor tabletgebruikers beloofde, ligt de focus nu volledig op smartphones. Zelfs de wearable, nog zo’n ‘vergeten’ product, kreeg meer aandacht tijdens Google I/O.

Geen vraag bij consumenten

Natuurlijk reageren Google en fabrikanten vooral op de vraag van consumenten. Die kopen nog maar nauwelijks tablets: de markt krimpt ieder kwartaal met zo’n 10 tot 20 procent, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus. Niet alleen Android, maar ook Apple heeft daar last van: Googles grootste concurrent ziet steeds lagere verkoopcijfers voor de iPad.

google pixel c

EĂ©n van de hoofdoorzaken is het feit dat tablets langer natuurlijk langer meegaan dan smartphones. Terwijl we onderhand gewend zijn om onze mobiele telefoon na twee jaar te vervangen door een nieuw model, lopen er nog duizenden gebruikers rond met tablets van meer dan vier jaar oud. Ze worden vooral voor simpele games op de achterbank gebruikt, of om films en video’s te consumeren. Dan is het een stuk minder belangrijk dat je over het krachtigste, mooiste nieuwe model beschikt. Waarom upgraden?

Slechte apps voor tablets

Er zijn nog altijd kansen op de tabletmarkt, maar die worden – onder meer door Google – nog te vaak verwaarloosd. Toen Android op tablets begon, leek het bedrijf de apparaten als ‘smartphones’ met een groter scherm te zien. Apps werden niet geoptimaliseerd voor tablets, maar werden gewoon groter gemaakt. Dat zorgde voor veel witruimte, inefficiĂ«nte opmaak en eigenlijk gewoon lelijke apps.

Apps worden niet meer geoptimaliseerd voor tablets

Al die jaren later is er weinig verbeterd. Hoewel Google herhaaldelijk verbetering heeft beloofd, blijft Android op tablets een ervaring met beperkingen. Sommige apps, zoals Keep, Foto’s en Drive benutten de extra ruimte niet of nauwelijks. Andere ontwikkelaars lijken daardoor niet gemotiveerd te zijn om zichzelf te verbeteren: populaire apps als Facebook, Twitter en Instagram zien er op smartphones vrijwel identiek uit als op tablets.

Chromebooks als vervanger

De kans dat Google er op de korte termijn iets aan doet is klein. Zoals gezegd was er op I/O geen spoor van tablets te zien. Ook lijkt het bedrijf een alternatieve markt aan te willen boren: laptops. Steeds meer Chromebooks hebben ondersteuning voor Android-apps. De goedkope modellen met Chrome OS zijn vooral populair in het onderwijs.

chrome os android apps

Dat is voor Google een veel interessantere markt dan de gemiddelde bankhanger met een Android-tablet. Voor Google zijn advertenties, aankopen in de Play Store en gebruikersdata immers de belangrijkste verdienmodellen. Gebruik je je device vooral om video’s op Netflix te kijken, dan verdient Google in feite niets. Het onderwijs is anders: scholen kopen apps en licenties voor tientallen gebruikers. Bovendien krijgen leerlingen die de Chromebooks gebruiken een Google-account, waar ze hun hele leven (zo hoopt Google) gebruik van maken.

Dan maar grotere smartphones?

Zijn we gedoemd tot een wereld waarin onbekende fabrikanten de Android-tabletmarkt domineren, aangevuld door hooguit een enkel topmodel Samsung of Asus? Waarschijnlijk wel. We zien alleen nog een kans op succes als fabrikanten, app-ontwikkelaars en Google samenwerken om de ervaring op dit soort apparaten aanzienlijk te verbeteren. Dat gebeurt echter niet totdat consumenten meer interesse tonen, wat een kip-ei-verhaal betekent.

Onze enige hoop: smartphoneschermen worden steeds groter. Inmiddels kun je toestellen vinden die haast even groot zijn als compacte tablets. Zo heeft de Samsung Galaxy S8 Plus een 6,2 inch-scherm, terwijl Lenovo’s Phab 2 Pro zelfs 6,4 inch meet. Het lijkt haast onvermijdelijk dat Android-smartphones straks meer dan 7 inch groter zijn, waardoor ze gelijk ook als tablets kunnen dienen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu