De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Apple Arcade is slecht nieuws voor Android-gamers

Erwin Vogelaar
8 april 2019, 19:11
3 min leestijd
Opinie: Apple Arcade is slecht nieuws voor Android-gamers

Apple onthulde onlangs zijn gamedienst Apple Arcade. Voor Android als gameplatform is dat slecht nieuws, en dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Apple Arcade slecht nieuws is

Apple heeft onlangs Apple Arcade aangekondigd: een nieuw abonnement waarmee gamers onbeperkt een stapel exclusieve games kunnen spelen op een iPhone, Mac of Apple TV.

Veel is nog onduidelijk over Apple Arcade. Bijvoorbeeld hoe gamemakers worden betaald. Als dat bedrag wordt berekend via de hoeveelheid speelminuten, dan zijn makers van korte games de klos. Tevens is nog onduidelijk hoe exclusief je moet zijn om onderdeel te worden van Apple Arcade. Mag je bijvoorbeeld nog wel je game op Android uitbrengen?

apple arcade

Apple belooft in ieder geval bij de start van Arcade maar liefst honderd exclusieve games. Niet zomaar spellen, maar nieuwe titels van ontwikkelaars die veel aanzien hebben door hun vorige producties.

Annapurna (Florence, Donut County) is aan boord, net als bekende gamemakers zoals Klei, The Chinese Room, Sega en Platinum Games. Ook Oceanhorn, de The Legend of Zelda-like die tevens op Android is uitgekomen, krijgt een opvolger voor Apple Arcade en dus waarschijnlijk niet voor Android.

Steam en Epic Games

Smartphones zijn niet de enige plek waar gameplatformen met elkaar strijden om je aandacht. De spelcomputers van Microsoft, Sony en Nintendo willen allemaal een plekje onder je televisie. Daarnaast barst in 2019 de strijd ook op de pc los. Epic Games, de maker van Fortnite, heeft namelijk een eigen winkel gelanceerd voor de computer. Daarmee gaat het bedrijf de directe concurrentie aan met het extreem populaire gameplatform Steam.

Steeds meer games zijn exclusief via de Epic Games Store te spelen. Het bedrijf heeft wat geld te spenderen om gamemakers te verleiden hun game enkel bij hen te plaatsen. Daarnaast vraagt Epic Games een lagere marge van elk verkochte game vergeleken met Steam.

fortnite android-toestellen

Dat klinkt goed voor gamemakers, maar gamers zijn woest. Steam is zo geliefd bij velen, dat alleen al het idee van een andere applicatie starten veel weerstand oproept. In het geval van Apple Arcade is het een heel ander verhaal.

Exclusief

Aan de ene kant is Apple Arcade natuurlijk een manier om meer geld te verdienen aan de vele bestaande Apple-gebruikers, maar Apple wil ook meer gamers naar de iPhone lokken. Het idee is: als je de tofste games wil spelen (al moet nog blijken of de games echt goed zijn), dan moet je bij Apple wezen.

Android-gamers zijn het gewend om het ondergeschoven kind te zijn. Lang verschenen nieuwe games bijvoorbeeld veel eerder op iOS dan op Android. Inmiddels gaat dat beter. Deze vertraging komt onder andere door alle verschillende Android-toestellen waar gamemakers mee rekening moeten houden.

Het is niet zo erg om even te moeten wachten. Het komt namelijk ook wel eens voor dat games eerder op Android speelbaar zijn. Denk maar aan Fortnite. Met Apple Arcade zijn deze exclusieve games echter mogelijk nooit speelbaar op Android. Wil je ze toch spelen? Dan kun je niet zomaar een nieuwe launcher installeren, maar moet je overstappen op een Apple-apparaat en dat is voor de meeste Android-gebruikers gewoonweg geen optie. Dan is het idee van Google Stadia, waarbij games op elk denkbaar platform met een Chrome-browser speelbaar zijn, toch een stuk sympathieker.

Gelukkig is er nog genoeg te spelen op Android. Check bijvoorbeeld de beste Android-games van maart met onder andere Stardew Valley. Meer over de gamestreamingdienst van Google lees je in onze uitleg over Google Stadia.

Lees meer over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu