Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Opinie: Blijf sceptisch over de camerascores van DxOMark

Erwin Vogelaar
27 oktober 2017, 19:12
3 min leestijd
Opinie: Blijf sceptisch over de camerascores van DxOMark

Website DxOMark duikt steeds vaker op als het gaat om smartphones, zelfs bij de Pixel 2-presentatie van Google. Dit is waarom je hier sceptisch over moet zijn.

Lees verder na de advertentie.

De groei van DxOMark

Als je al een tijdje meeleest op Android Planet, dan kom je ongetwijfeld de naam ‘DxOMark’ wel eens tegen. Op deze website staan uitgebreide tests van camera’s, zowel van de grote spiegelreflex-toestellen als camera’s in smartphones. Deze tests worden geschreven door camera-experts elke smartphone een uiteindelijke DxO-score geven.

Onderdeel van DxOMark is de ranglijst met de beste camera’s in smartphones. Op dit moment staat de Pixel 2 bovenaan met een score van 98. Daar net onder komt de Huawei Mate 10 Pro met een score van 97.

DxO in presentaties

Fabrikanten willen graag in deze top staan, want de camera is één van de weinige elementen waar smartphonemakers nog echt de blits mee kunnen maken. De kiekjes van de Pixel 2 zien er bijvoorbeeld spectaculair uit en dat kan voor de consument een reden zijn om juist dat toestel te kiezen in plaats van een Samsung of een iPhone van Apple.

dxomark

Daarom krijgt DxOMark steeds meer aandacht bij presentaties van nieuwe toestellen. Bij de presentatie van de eerste Pixel stelde Google bijvoorbeeld trots te zijn dat het toestel een DxO-score van 89 kreeg. Dit was op dat moment nog de hoogste score voor een smartphone ooit. Bij de presentatie van de HTC U11 stelde HTC dat zijn toestel vervolgens de hoogste score van DxOMark kreeg met een 90. Google zei het weer tijdens de presentatie van de Pixel 2, met een indrukwekkende score van 98. Google-ceo Sundar Pichai tweette dit zelfs.

Zo werken deze scores

Maar hoe kan de complexiteit van een smartphonecamera worden samengevat in een enkel cijfer? Dit cijfer wordt door DxOMark bepaald vanuit allerlei subcategorieën. Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen foto en video en vervolgens tussen onder andere autofocus, zoom, kleur en de kwaliteit van het bokeh-effect.

Het eindcijfer is niet een gemiddelde van deze categorieën. De ene categorie weegt namelijk zwaarder dan de ander. Deze nuance krijgt echter nauwelijks iemand mee, want alleen het eindcijfer wordt gepresenteerd door de fabrikanten en gemeld in nieuwsberichten. Daar zijn wij ook schuldig aan, omdat bijvoorbeeld een score van 98 voor de Pixel 2 wel echt iets zegt. Het maakt dit toestel extra interessant, omdat Google iets technisch voor elkaar krijgt wat andere fabrikanten niet kunnen.

Het probleem

Deze eindscore zegt echter niet alles. DxOMark weegt bepaalde subcategorieën misschien wel zwaarder dan dat jij belangrijk vindt. Misschien maak je bijvoorbeeld nooit gebruik van het bokeh-effect, of neem je nooit video’s op. Dan is het belangrijker om te kijken naar de score van de subcategorieën die voor jou wel belangrijk zijn, in plaats van enkel te kijken naar deze eindscore.

We zeggen niet dat de tests van DxOMark niet te vertrouwen zijn. Elke camera wordt bijvoorbeeld in een gelijke omgeving getest, zodat de deskundigen goed kunnen vergelijken. Het is ook wel duidelijk dat de testers goed weten waar ze het over hebben. Het is enkel echter verstandig om in de gaten te houden dat de eindscore niet alles zegt.

DxO werkt samen met fabrikanten

Daarnaast moet je nog iets in de gaten houden. DxOMark is niet enkel een testbedrijf, maar ook een adviesbureau voor fabrikanten. Dit betekent dat DxOMark samenwerkt met fabrikanten, zodat zij betere camera’s kunnen maken. OnePlus was hier bijvoorbeeld heel duidelijk over, omdat de OnePlus 5-camera gemaakt is in samenwerking met DxOMark.

dxomark

Het lijkt er echter op dat als fabrikanten niet met DxOMark samenwerken, en ze dus niet precies weten wat belangrijk is voor die eindscore, ze automatisch een lagere score krijgen voor hun camera. Hoewel we absoluut niet stellen dat fabrikanten en DxOMark ons hiermee massaal foppen, is het wel een extra reden om de DxO-score sceptisch te blijven bekijken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu