Eigenlijk ben je bij Android altijd een soort Google-bètagebruiker, zelfs als je niet meedoet met de verschillende bètaprogramma’s. Hierdoor werkt niet altijd alles even goed, maar dat is niet erg.
Lees verder na de advertentie.
De eeuwige Google-bètagebruiker
Er is een groot verschil in de manier waarop Google en andere grote techbedrijven nieuwe producten lanceren. Google experimenteert graag in het openbaar, terwijl bijvoorbeeld Apple pas iets uitbrengt als het echt helemaal af is.
Als je Android en verschillende andere Google-diensten gebruikt, dan ben je mogelijk gewend dat nieuwe dingen niet altijd direct goed werken, ze plots flink kunnen veranderen, of dat een nieuwe dienst wordt stopgezet als het toch geen succes blijkt.
Dit geldt gelukkig allang niet meer voor Android zelf. Het besturingssysteem is al zo lang in ontwikkeling, dat het super stabiel is en voorzichtig wordt uitgebreid. Maar kijk nu onder andere naar Android Wear 2.0, Tango en de talloze sociale apps die Google lanceert en later weer sluit, dan ogen Google-producten plots een stuk instabieler.
Android Wear 2.0
Android Wear 2.0 laat helaas goed zien hoe Google-producten niet allemaal gepolijst zijn. Deze update werd aangekondigd voor een hele serie smartwatches, maar de uitrol liep een flinke vertraging op. Zelfs toen de software eindelijk te downloaden was, waren er nog een hoop problemen, die nu een half jaar later nog steeds doorlopen.
Het grote probleem op dit moment is Google Assistant, die sinds een update enkel simpele zoekopdrachten kan voltooien op Android Wear-horloges. Andere problemen gaan om herinneringen van de Google-app, die automatisch verdwijnen zonder input van de gebruiker. Ook kon Android Wear 2.0 lang geen Google-account kopiëren, waardoor het niet mogelijk was om bijvoorbeeld de Play Store te bereiken.
Meer aan de experimentele kant van Google is Project Tango geen succesverhaal. Dit zou het grote nieuwe platform voor augmented reality worden. Echter is het nog steeds bruikbaar op enkele toestellen en is het ook lang niet zo indrukwekkend als ARKit van Apple.
→ Lees ook: Apple streeft Google voorbij op het gebied van augmented reality
Betere producten
Dit kan frustrerend zijn. Moet je namelijk wel je vertrouwen in een dienst leggen als de toekomst daarvan onzeker is? En waarom moeten we genoegen nemen met producten waar nog best wat fouten in zitten?
Allereerst moet je natuurlijk niets. Je bent vrij om van een ander merk gebruik te maken en Google-diensten te laten voor wat het is. Maar door deze manier van werken maakt Google uiteindelijk wel de meest interessante producten.
Door bijvoorbeeld lange tijd van alles te testen in Google Maps, heeft het bedrijf uiteindelijk de mooiste kaarten-app van allemaal, met talloze handige functies en de meeste informatie. Via de lange bètaperiode van Gmail is dit nu de fijnste e-maildienst om te gebruiken met de beste spambescherming die er is. Door Android open te ontwikkelen, hebben we nu een fantastisch besturingssysteem dat ons de vrijheid geeft om het te gebruiken zoals wij willen.
De moeite waard
Mooi aan Googles manier van werken is dat het bedrijf open is in zijn communicatie. We weten precies waar Google mee bezig is. Zelfs het toekomstige besturingssysteem Fuchsia, de mogelijke opvolger van Android, kan iedereen openbaar proberen. Andere grote techbedrijven zouden het niet in hun hoofd halen om zo’n vroege, incomplete versie van een product aan de wereld te laten zien, want wat als mensen een verkeerd beeld krijgen?
Lees ook: Google Fuchsia is de Android-opvolger die we nodig hebben
Als Android-gebruikers weten we wel beter. Er word wel eens gemopperd dat gebruikers van Google-producten veredelde bètatesters zijn, en dat klopt ook wel. Dat is echter geen zwakte, maar een kracht van Google. Ik geef in ieder geval de voorkeur voor de verrassende en onvoorspelbare manier waarop het bedrijf werkt.
Het gaat niet altijd goed en als dat zo is, zijn we erbij om daarop te wijzen. Zo is er geen excuus voor hoe slecht Android Wear 2.0 nu draait en is het zuur als mensen bijvoorbeeld veel tijd in een sociale app van Google steken, terwijl die na een half jaar weer wordt verwijderd. Maar als het wel goed gaat? Dan is het al die moeite meestal meer dan waard.
Hoe kijk jij hier tegenaan? Wil je bijvoorbeeld liever dat Google zich meer als Apple gedraagt en alleen complete producten lanceert? Laat van je horen in de reacties.