Opinie: ‘Hoe maak je een Android-screenshot?’

Redactie
3 december 2009, 16:40
2 min leestijd
Opinie: ‘Hoe maak je een Android-screenshot?’
android screenshot

Je zou denken dat dit artikel gaat over het maken van screenshots op een Android-toestel. Maar dat is niet zo: het gaat om de gebruiksvriendelijkheid van Android voor gewone gebruikers.

Dave Winer is een bekende figuur in de technologiewereld; hij speelde een belangrijke rol in het ontstaan van podcasting en was eigenaar van weblogs.com. Dave heeft verstand van technologie en raakt niet meteen in paniek als zijn computer vreemd doet. Geen gewone gebruiker dus, maar na de aanschaf van zijn Motorola Droid probeerde hij te ervaren hoe het is om gewone Android-gebruiker te zijn. Hij is een weblog gestart (Droidie.com) om verslag te doen van zijn ervaringen. Met een recente blogposting legt Dave de vinger op de zere plek wat Android betreft: het platform is nog teveel gericht op nerds.

Dave stelde een maand geleden eigenlijk een heel gewone vraag: hoe maak ik een screenshot op mijn Android-toestel? Op de iPhone moet je daar twee knoppen voor indrukken. Je hoeft geen extra software te installeren en kunt het screenshot meteen doorsturen via e-mail. Dat is niet alleen handig voor nerds die applicaties willen reviewen, maar ook voor gewone mensen die hulp nodig hebben. Je toestel functioneert niet goed en wilt de helpdesk vragen wat er aan de hand is. Als eindgebruiker maak je even snel een screenshot om te laten zien wat er mis is met je toestel.

Lees verder na de advertentie.

Dave kreeg op zijn vraag ‘Hoe maak je een Android-screenshot?’ een waslijst aan tips en instructielijstjes. De ene tipgever had een nog slimmere manier dan de andere. Het kwam er eigenlijk steeds op neer, dat je de Android SDK moet downloaden of externe software uit de Android Market moet installeren, soms zelfs tegen betaling.

“Maar ik ben gebruiker!” zegt Dave terecht. “Ik wil helemaal geen SDK downloaden!” Natuurlijk is Dave best in staat om de instructies te volgen en de SDK te installeren, maar hij had zich voorgenomen om bij de Droid niet de techneut uit te hangen. Tipgevers vertelden hem dat Android te vergelijken is met Windows… Maar in Windows heb je tenminste nog een makkelijke toetscombinatie om screenshots te maken. Andere tipgevers zeggen dat Dave zelf maar een oplossing moet creëren als hij het zo belangrijk vindt om screenshots te maken. Maar ze missen daarbij het belangrijkste punt: wat screenshots betreft is Android een besturingssysteem dat gemaakt is door ontwikkelaars, die alleen de behoeften van de collega-ontwikkelaars voor ogen hadden. Niet de behoeften van de eindgebruiker. Er zijn misschien weinig huisvrouwen die screenshots met hun Android-toestel willen maken, maar het is toch raar dat zo’n basisfunctie ontbreekt en dat je maar met een digitale camera aan de slag moet gaan als je als gewone gebruiker een afbeelding van je scherm wilt hebben?

Heeft Dave een punt?

Meer info: How to do an Android screen cap?

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's