Buienradar en andere weer-apps klagen het KNMI aan, omdat hun nieuwe app te goed is. Hopelijk pakken de bedrijven dit moment aan om weer te innoveren.
Lees verder na de advertentie.
KNMI en Buienradar: goed moment voor innovatie
Het KNMI heeft in 2024 een nieuwe app geĂŻntroduceerd, die een mooi plekje kreeg in onze lijst met beste nieuwe Android-apps van 2024. De focus van de app ligt in het waarschuwen van mensen voor gevaarlijke weersomstandigheden. Je kunt aangeven of je een melding wil bij code geel, code oranje of alleen bij code rood.
Daarnaast heeft de app een neerslagradar inclusief grafiek. Je kunt een plaatsnaam of postcode invoeren om in te gaten te houden of het daar gaat regenen. De app heeft verder geen reclame of een abonnement en werkt lekker soepel.
De Nederlandse Vereniging van Weerbedrijven heeft het KNMI nu aangeklaagd omdat apps zoals Buienradar deze neerslagfunctie al hadden. Het KNMI biedt de informatie gratis aan met financiering van de overheid, wat volgens de vereniging voor oneerlijke concurrentie zorgt.
Het effect van deze actie is dat elke nieuwsdienst het plots over de KNMI-app heeft, terwijl veel Nederlanders geen idee hadden dat de app bestond. Inmiddels staat de app op de eerste plek in de Play Store en de App Store.Â

Sneeuw en motregen
Wat de situatie bijzonder maakt, is dat apps zoals Buienradar in de basis gratis gebruikmaken van de openbare data van het KNMI. Het voornaamste wat Buienradar daarnaast doet is die informatie pakken en grafisch weergeven in hun app.Â
Nu biedt Buienradar natuurlijk ook wel functies die de KNMI-app niet heeft, zoals aparte radars voor motregen, sneeuw en pollen. Maar waar Buienradar en andere weer-apps zoals Buienalarm voornamelijk mee innoveren, is nieuwe manieren om geld te verdienen aan mensen die willen weten of het gaat regenen.
De apps zitten niet alleen vol met advertenties en trackers, maar je krijgt ook regelmatig een pop-up waarin wordt gevraagd of je echt geen abonnement wil. Zo worden met Buienradar Premium de advertenties verwijderd en belooft Buienradar dat jouw persoonlijke data niet meer wordt gedeeld met meer dan honderd derde partijen.
Obsessie met weer
Eerlijk is eerlijk: het was heel slim van de bedrijven achter deze apps om in te spelen op de Nederlandse obsessie met het weer. We praten er de hele dag over en willen precies weten of we een bui kunnen verwachten voordat we de deur uit stappen.
Maar door de introductie van de KNMI-app valt nu extra op dat het gebruiksgemak van apps zoals Buienradar de afgelopen jaren enorm achteruit is gegaan. In de KNMI-app hoef je bijvoorbeeld geen pop-up over een abonnement te sluiten voordat je kunt zien of het droog blijft, en gaat je muziek niet op pauze omdat er een advertentie afspeelt.
Ik hoop dat dit vooral een wake-up-call is voor Buienradar en anderen om te innoveren, om zo smartphonegebruikers weer een reden te geven om hun apps te gebruiken. Want waarom is er bijvoorbeeld nog geen optie om het weer op een hele route te bekijken? Er is nog veel ruimte voor vernieuwing en daar hebben we dan allemaal weer iets aan.
Regen als het niet regent
Soms lijkt het alsof apps zoals Buienradar zeggen dat het droog is, terwijl je buiten kletsnat wordt. We leggen uit waarom dat soms zo lijkt en wat de oplossingen zijn.