De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Opinie: waarom LG een rampjaar achter de rug heeft

Rens Blom
24 december 2018, 12:32
3 min leestijd
Opinie: waarom LG een rampjaar achter de rug heeft

2018 zit er bijna op en dus blikt Android Planet in verschillende vormen terug. Als je mij vraagt welk merk de plank heeft misgeslagen dit jaar, dan is dat LG. De smartphonedivisie van de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft het al jaren moeilijk, maar 2018 is in diverse opzichten een rampjaar geweest. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

LG in 2018: smartphones hebben teleurgesteld

LG heeft dit jaar slechts een handjevol toestellen uitgebracht, en die zijn niet eens allemaal in Nederland verschenen. De smartphones die hier wel zijn uitgekomen, zijn op z’n zachtst gezegd geen succes geworden.

Denk aan de G7 ThinQ, een prima maar onopvallend vlaggenschip met een veel te hoge adviesprijs (849 euro). En een halfjaar na de release, liepen duizenden G7-toestellen met een T-Mobile-simkaart vast. Eigenaren moesten hun telefoon opsturen zodat LG het zogeheten bootloop-probleem kon oplossen. Pijnlijk, helemaal omdat dit probleem vorig jaar ook speelde bij de G6.

lg g7 thinq officieel

LG denkt het tij te kunnen keren met de G7 Fit en V40 ThinQ. Die eerste is een midrange smartphone met een ruim twee jaar oude Snapdragon 821-chip en oude Android 8.1 (Oreo)-software. Wie 349 euro wil uitgeven aan een nieuwe smartphone, kan naar mijn mening veel betere modellen kopen. Xiaomi’s Pocophone F1 bijvoorbeeld, of de 229 euro kostende Motorola Moto G6 Plus.

V40 ThinQ komt waarschijnlijk te laat

De V40 ThinQ is een opgevoerde versie van de G7 ThinQ en werd in oktober wereldwijd uitgebracht. Eind januari of begin februari komt het toestel – die nu nog op Android 8.1 draait – nog eens naar Nederland voor een onbekende prijs.

Waarom LG denkt dat het een goed idee is om een ouder topmodel (met bijbehorende specificaties) te gaan verkopen vlak voor de Samsung Galaxy S10, de 5G-smartphone van OnePlus en Sony Xperia XZ4 uitkomen, is mij een raadsel. En hoewel LG claimt dat de V40 ThinQ een agressieve prijs krijgt, ben ik daar sceptisch over. Eerst zien, dan geloven.

LG G7 ThinQ review

Updatebeleid is belabberd

Niet alleen LG’s smartphonestrategie heeft me in negatieve zin verrast. Het updatebeleid van de fabrikant is dit jaar ook een tegenvaller gebleken. Omdat er vorig jaar geklaagd werd over het trage tempo waarin LG software-updates uitbracht, richtte het bedrijf in april een speciale update-afdeling op. Die moet wereldwijde snelle en regelmatige updates uitbrengen. De ceo van LG wilde op deze manier bewijzen dat ‘LG-smartphones een lange en betrouwbare levensduur hebben.’ Een goed initiatief waar echter bar weinig van terecht is gekomen.

Op moment van schrijven werkt LG namelijk nog steeds aan bètaversies van Android 9.0 (Pie) voor zijn premium smartphones. Pie kwam in augustus uit en is al te vinden op smartphones van onder andere Sony, OnePlus, Nokia en Huawei. LG heeft duidelijk meer tijd nodig. Voor versie-updates, maar ook voor beveiligingsupdates.

LG G6 Android Oreo-update

Google stelt maandelijks zo’n patch beschikbaar aan fabrikanten, en onder meer Nokia, OnePlus en Essential rollen die elke maand op tijd uit naar hun toestellen. LG-telefoons lopen doorgaans maanden achter met beveiligingsupdates. Niet alleen goedkopere modellen, ook de vlaggenschepen. Als ik dit schrijf is het medio december, maar de G7 ThinQ draait bijvoorbeeld momenteel op de september-update. Een vreemde en kwalijke zaak, want beveiligingsupdates zijn belangrijk.

Verandering is nodig

Of LG’s update-afdeling dat snapt, vraag ik me af. En wat de divisie precies doet, weet ik ook niet. Wat ik wel weet, is dat het ze niet lukt om een handvol smartphones tijdig en regelmatig te updaten. Of daar volgend jaar verandering in gaat komen, is maar de vraag. Ik hoop het, net zoals ik hoop dat de toestelstrategie voor 2019 niet voortborduurt op de pijlers van dit jaar. Want niet-onderscheidende telefoons met problemen verkopen tegen hoge prijzen, daar win je geen klanten mee.

Hoe vind jij dat LG het dit jaar heeft gedaan? Ben je het eens of heb je een andere mening? Discussieer mee in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu