De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Opinie: Motorola, het is echt tijd voor een beter updatebeleid

Wouter Nijsen
25 april 2018, 19:22
3 min leestijd
Opinie: Motorola, het is echt tijd voor een beter updatebeleid

Onlangs werd duidelijk dat toekomstige bezitters van de nieuwe Moto G6 of Moto E5 niet hoeven te rekenen op veel Android-updates. Het is helaas niet de eerste keer dat Lenovo zich schuldig maakt aan matige software-ondersteuning, en dat moet onderhand veranderen.

Lees verder na de advertentie.

Motorola-updates: dit moet er beter

Toen Motorola een aantal jaar geleden nog onderdeel was van Google, onderscheidde de smartphones zich met een kale versie van Android én snelle updates. Lenovo, dat Motorola Mobility in 2014 overnam, voorziet Moto-toestellen nog steeds van bijna stock-Android, maar verzaakt ze snel updates te geven. Daar kwam het bedrijf misschien een tijdje mee weg, maar het moet zijn updatebeleid inmiddels echt serieuzer gaan nemen. Dit is waarom.

1. Updates duren veel te lang

Dat werd bevestigd toen de Moto G6- en Moto E5-serie onlangs werden aangekondigd. De Moto G6, Moto G6 Plus en G6 Play krijgen slechts één grote Android-update en elke 60 tot 90 dagen een beveiligingsupdate. De Moto E5 en E5 Plus krijgen alleen beveiligingspatches en blijven sowieso steken op Android 8.0 (Oreo). In feite betekent dit dat bezitters van de Moto E5 (Plus) volgend jaar bijna gedwongen worden om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Android P en alle bijhorende features komen immers nooit naar de toestellen.

MediaMarkt Nieuw Schooljaar

Bovendien duurt het erg lang voordat grote Android-updates de diverse Moto-smartphones bereiken. De Moto G5 en G5 Plus wachten bijvoorbeeld nog steeds op een Android Oreo-update, terwijl die versie al acht maanden geleden werd uitgebracht. En dat is vreemd, want omdat Moto-toestellen redelijk dicht bij stock-Android blijven, zou je denken dat het voor Lenovo juist makkelijker moet zijn om zijn apparaten vlot bij te werken.

Een ander voorbeeld is de Moto G4 Play, een toestel dat in augustus 2016 werd uitgebracht. Deze telefoon werd pas in januari 2018 (!) bijgewerkt naar Android 7.1.1 (Nougat), wat dus weer een aantal maanden na de release van Oreo is. Dat is bovendien ongeveer een jaar later dan wanneer de reguliere Moto G4 Nougat ontving. Dit is enorm laat en voelt aan als mosterd na de maaltijd.

2. Lenovo is inconsistent en onduidelijk

Daarbij helpt het ook niet dat Lenovo onduidelijk is richting consumenten over wanneer het Android-updates uitbrengt. Zoek maar eens via Google of Twitter naar ‘moto g5 android oreo’, en je komt tientallen forumposts, vragen en andere berichten tegen, waarmee gebruikers duidelijkheid proberen te krijgen. Motorola reageert daar helaas standaard op dezelfde – en vooral nietszeggende – manier op.

motorola-updates

We begrijpen dat het voor fabrikanten moeilijk is om een precieze planning te geven, maar sommigen laten zien dat je best wat duidelijkheid kan verschaffen. HMD Global, dat de Nokia Android-smartphones produceert, deelt regelmatig informatie over nieuwe versies voor zijn smartphones. Maar het bedrijf brengt ook bètaversies van nieuwe Android-versies uit, waarmee gebruikers de update al kunnen testen, en tegelijk helpen om bugs en andere foutjes op te sporen. Dat biedt openheid en geeft gebruikers het gevoel dat ze serieus worden genomen.

3. Concurrenten doen het veel beter

Tot slot is het zo dat de concurrentie in het budget- en middensegment, waar Motorola zich in bevindt, is toegenomen. Niet alleen wat de hoeveelheid en kwaliteit van toestellen betreft, maar fabrikanten nemen ook hun updatebeleid voor toestellen in dit prijssegment serieuzer. Nokia geeft al zijn telefoons structureel elke maand een beveiligingsupdate, en ook Sony komt frequent met nieuwe versies.

Opinie: Wat fabrikanten kunnen leren van HMD en Nokia

Zelfs Huawei, dat een niet al te beste naam heeft als het gaat om updates, heeft voor een serieuzere aanpak gekozen. Maar met Android One-toestellen van bijvoorbeeld Xiaomi of General Mobile ben je verzekerd van meerdere jaren aan software-ondersteuning. Voor snelle updates hoef je dus niet eens zo hard te zoeken.

Daarom is het tijd dat Lenovo zijn updatebeleid op orde brengt en zijn smartphones tijdig bijwerkt naar nieuwe Android-versies. Want waar je een aantal jaar geleden snel bij een Motorola-toestel uitkwam als je het krijgen van snelle updates belangrijk vond, is dat anno 2018 totaal anders.

Wat vind jij van het updatebeleid voor Motorola-toestellen? Laat van je horen in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto E5
Motorola Moto E5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu