Opinie: waarom de Nokia 8 het lastig krijgt als vlaggenschip

Wouter Nijsen
17 augustus 2017, 13:30
3 min leestijd
Opinie: waarom de Nokia 8 het lastig krijgt als vlaggenschip

Het nieuwe Nokia onthulde gisteravond zijn eerste Android-vlaggenschip, maar we zijn nog niet helemaal overtuigd. Heeft het toestel wel een kans van slagen?

Lees verder na de advertentie.

Het eerste Nokia-vlaggenschip met Android

In de afgelopen weken verschenen een boel geruchten over de Nokia 8 en gisteren werden die grotendeels door HMD Global bevestigd. Het toestel komt al volgende maand naar Europa en voegt zich bij de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6, die zich in het budgetsegment bevinden en daar hun mannetje staan. Met de Nokia 8 gaat het Finse HMD Global echter de concurrentie aan met de toptoestellen van Samsung, LG, HTC, Huawei en OnePlus, en we vragen ons af of dit wel een goede keuze is.

nokia 8 officieel

Eerlijk is eerlijk: de hardware van de Nokia 8 kan zich prima meten met de concurrentie. De Snapdragon 835 is de snelste chip van dit moment en vinden we ook in de HTC U11 en OnePlus 5. Het toestel heeft 4GB RAM en 64GB opslagruimte, wat voldoende is voor een veeleisende gebruiker. Bovendien is er een grote accu, snellaadfunctie en dubbele camera aanwezig.

Traditioneel design

Toch doet de Nokia 8 ons aan een vlaggenschip van vorig jaar denken, en dat komt vooral door het design van de telefoon. Hoewel de 8 een stuk luxer oogt dan zijn goedkopere broertjes en een stevige behuizing heeft, houden de Finnen vast aan een traditioneel ontwerp.

In een tijd waar steeds meer vlaggenschepen overgaan op grotere schermen met minimale bezels, heeft het QHD-scherm van de Nokia 8 flinke randen aan de zijkanten. Het design is zeker niet lelijk, maar het oogt simpelweg minder flitsend dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 of LG G6, die wel vernieuwen door het scherm, dat echt meerwaarde biedt. In vergelijking met die toestellen oogt de Nokia 8 een beetje saai.

nokia 8 officieel

Nokia kennen we van de stevige behuizingen en ook de eerder verschenen 3, 5 en 6 voldoen aan dit kenmerk. Daarom is het zo jammer dat het nieuwe vlaggenschip niet waterdicht is; iets wat de concurrentie vaak wel biedt. De Nokia 8 is IP58-gecertificeerd en hierdoor stofdicht, maar kan alleen tegen een spatje water. Betere waterdichtheid zoals bij de concurrentie had bij een toestel van het degelijke Nokia niet misstaan.

Mogelijk niet onderscheidend genoeg

We vragen ons vooral af of de Nokia 8 wel onderscheidend genoeg is. HMD Global pronkt met het feit dat de 8 op een stockversie van Android 7.1.1 (Nougat) draait en vlot de nieuwste updates ontvangt. Redelijk uniek, maar het is niet zo dat de concurrentie het laat afweten als het op software aankomt. Ook Samsung brengt regelmatig beveiligingsupdates uit, terwijl ook OnePlus goed zijn best doet om de OnePlus 5 up-to-date te houden.

Het grote verschil is dat HMD geen extra skin of apps aan de software toevoegt en dus vasthoudt aan Android zoals Google het heeft bedoeld. Hecht je hier veel waarde aan, dan is de Nokia 8 een interessante optie. Met de vlaggenschepen van andere fabrikanten ben je echter vaak ook verzekerd van twee jaar software-ondersteuning, waarbij updates wel wat langer op zich laten wachten.

De prijs

Net als de 3, 5 en 6 is de Nokia 8 bij verschijning niet al te duur, want 600 euro voor een nieuw vlaggenschip is niet verkeerd. Het probleem is dat je veel andere toptoestellen tegenwoordig ook voor deze prijs in huis haalt. Zo is de prijs van de Galaxy S8 inmiddels gezakt naar 600 euro, en betaal je voor de G6 nog minder. De timing van de Nokia 8 lijkt daarom wat ongelukkig, of HMD had ervoor moeten kiezen om de telefoon nog iets goedkoper te maken.

Daarnaast zijn de OnePlus 5 en Huawei P10, die op papier weinig onder doen voor de Nokia 8, zelfs nog zo’n honderd euro goedkoper. Al deze toestellen hebben dezelfde features als de 8: een scherp scherm, vlotte hardware, dubbele camera en een accu die lekker snel oplaadt. Op de kale software, speciale cameramodi en de bekende Nokia-naam kunnen we maar weinig features verzinnen waarmee de 8 zich echt onderscheidt. En de vraag is of dit genoeg is.

Wat denk jij? Heeft de Nokia 8 genoeg in huis om potten te breken in het high-end-segment? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 8 Android
Nokia 8 Android

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu