Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Opinie: wat gaat er mis bij OnePlus?

Thomas Haenen
15 december 2016, 19:19
7 min leestijd
Opinie: wat gaat er mis bij OnePlus?

Onlangs verscheen de OnePlus 3T, alweer de vijfde smartphone van de Chinese fabrikant. Tijd om de balans op te maken, want het bedrijf lijkt steeds meer van zijn oorspronkelijke beloftes af te wijken. Wat is er aan de hand?

Lees verder na de advertentie.

OnePlus teleurstelling: waarom we meer verwachten

Ieder jaar zien we weer verschillende nieuwe smartphonemakers opduiken, maar zelden hebben ze een grote impact. Eén bedrijf lukte het echter wel om in één keer flink door te breken: OnePlus. Dit Chinese bedrijf wist in april 2014 Android-fanaten van over de hele wereld enthousiast te krijgen met de aankondiging van de OnePlus One. Het was een smartphone voorzien van de nieuwste hardware, een aantrekkelijk design én een haast bizar lage prijs. De fabrikant noemde het een ‘vlaggenschependoder’ en beloofde de smartphonewereld te gaan veranderen.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar later en zijn de resultaten gemengd. Het bedrijf introduceerde onlangs de OnePlus 3T, alweer zijn vijfde smartphone. Een uitstekend toestel dat positief werd ontvangen, maar al lang niet meer voldoet aan de beloftes waarmee OnePlus zichzelf introduceerde. Verdient de fabrikant nog altijd de lof die het destijds kreeg? Nee, en dit is waarom.

oneplus 2

1. Hogere prijzen

De OnePlus One werd in april 2014 gelanceerd voor 269 euro en kon daarmee oprecht een vlaggenschependoder genoemd. Vergelijkbare smartphones van Samsung, Apple en andere fabrikanten werden immers verkocht voor 600 euro of meer. Voor de helft van de prijs wist OnePlus vrijwel identieke hardware aan te bieden in een design dat goed kon concurreren.

OnePlus zei dat het geen winst maakte op deze lage adviesprijs, maar dat het vooral een groot marktaandeel hoopte te veroveren. Het was dan ook geen grote verrassing dat de prijs een jaar later licht steeg. Voor de OnePlus 2 steeg de adviesprijs naar 339 euro, al kreeg je dan slechts 16GB opslagruimte. Een tikkeltje duurder, maar het was nog altijd de helft van de prijs van vergelijkbare vlaggenschepen. Vooruit dan maar.

In 2016 ging het pas echt mis. De OnePlus 3, die deze zomer in de verkoop ging, had een adviesprijs van 399 euro. Met de onlangs verschenen OnePlus 3T deed de fabrikant er nog een schepje bovenop: dat toestel wordt verkocht voor minimaal 439 euro. Dat is bijna een verdubbeling van de adviesprijs in nauwelijks twee jaar tijd. Waar de adviesprijs ooit één sterkste punten was van OnePlus, biedt het bedrijf nu nog nauwelijks voordeel ten opzichte van de concurrentie. De LG G5, uitgerust met krachtigere hardware, is immers ook al voor zo’n 450 euro uit te vinden. Zelfs de Samsung Galaxy S7 is dit jaar al enkele keren onder de 500 euro gedoken. Laten we hopen dat de OnePlus 4 niet nóg duurder wordt.

oneplus x officieel

2. Verouderde software

OnePlus liep niet alleen voorop met goede hardware voor een lage prijs, maar ook met software. Het bedrijf bleef altijd aardig in de buurt van stock-Android en gaf gebruikers veel flexibiliteit om dingen aan te passen. Bovendien waren er snelle updates: bij een update van Google kon je deze binnen enkele weken ook bij OnePlus verwachten. Inmiddels is dat wel anders: de OnePlus 3 en 3T krijgen naar verwachting pas begin 2017 Android 7.0. Dat terwijl LG, HTC, Sony en Samsung al begonnen zijn met de uitrol van de update voor hun topmodellen. Wel brengt OnePlus regelmatig kleine updates uit om bugs te fixen en nieuwe functies te introduceren.

Met de OnePlus X maakte de fabrikant het helemaal bont. Die smartphone werd eind 2015 geïntroduceerd, enkele maanden na de introductie van Android 6.0. Het toestel liep bij de introductie echter nog op Android 5.1 Lollipop. Een snelle update werd beloofd, maar verscheen uiteindelijk pas in september(!) 2016. Dat was nádat Google al Android 7.0 had uitgebracht.

oneplus 3t review

Daarnaast lijkt OnePlus steeds meer aanpassingen aan Android door te voeren. Oorspronkelijk werkte het bedrijf samen met Cyanogen; dat bedrijf leverde de software, OnePlus de hardware. Na een breuk in 2015 werd OxygenOS geïntroduceerd, een eigen Android-variant van OnePlus. Voor de Chinese markt was er daarnaast HydrogenOS, een tweede variant met forsere aanpassingen aan de interface. Het ontwikkelen van beide versies kost volgens de fabrikant zoveel tijd dat deze in de toekomst samengebracht gaan worden. Dat levert in theorie snellere updates op, maar daardoor wijkt het bedrijf wel weer verder af van stock-Android.

 3. Onnodig snelle opvolgers

Hoewel de OnePlus 3T een prima toestel is, heeft de fabrikant het bestaansrecht ervan nog altijd nauwelijks weten te rechtvaardigen. Minder dan een half jaar na de introductie van de OnePlus 3 is dat toestel alweer geschrapt. Dit nieuwe model biedt een iets grotere accu en een iets krachtigere processor, maar de verschillen zijn zo klein dat je het nauwelijks zult merken (lees ook onze OnePlus 3T review). Volgens de fabrikant is het voorop lopen met hardware belangrijk, en wilde het de Snapdragon 821-chip die Qualcomm onlangs introduceerde gelijk gebruiken.

Het zorgt echter wel voor veel onzekerheid: betekent elke kleine verbetering van Qualcomm nu ook een nieuw model van OnePlus? Is je smartphone straks na vijf maanden alweer ‘verouderd’? Als we de redenering van het bedrijf mogen geloven, kunnen we ergens in maart een opvolger van de OnePlus 3T verwachten, wanneer Qualcomm de Snapdragon 830 introduceert. Dat lijkt ons onrealistisch, maar tegelijkertijd was de 3T zelf ook al niet de meest logische stap. Dan hebben we liever één duidelijke upgrade per jaar.

4. Kleinere stappen met hardware

De OnePlus One was bij zijn aankondiging nauwelijks van andere vlaggenschepen te onderscheiden. Het toestel beschikte over dezelfde resolutie, dezelfde chipset en een vrijwel identieke camera als de Samsung Galaxy S5 die rond dezelfde tijd verscheen. Zo beschikte je daadwerkelijk over de nieuwste en beste hardware voor een fractie van de normale prijs.

Twee jaar later en krachtige hardware is nog altijd erg belangrijk voor het bedrijf, zoals blijkt uit de release van de OnePlus 3T. Toch beginnen de Chinezen langzaam maar zeker achter te lopen op de concurrentie. Niet met pure kracht, want daar zit OnePlus wel goed. Nee, op schermgebied en met de camera laten ze het een beetje afweten.

oneplus 3 review

Vrijwel alle vlaggenschepen die in 2016 verschenen beschikken over een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De OnePlus 3T moet het nog doen met 1920 bij 1080 pixels. Smartphones als de Galaxy S7 Edge bieden daardoor een scherper display. Dat is niet alleen mooier, maar ook essentieel om de OnePlus 3T bijvoorbeeld met een virtual reality-headset te gebruiken. Hetzelfde zien we bij de camera: de 3T-camera is goed, maar ook hier is het bedrijf ingehaald door de concurrentie. Nu het prijsverschil met die concurrentie steeds kleiner wordt, zal OnePlus toch echt iets harder zijn best moeten doen. Stilstand is achteruitgang.

5. Langere levertijden

De introductie van de OnePlus One leverde in 2014 opmerkelijke taferelen op. Het toestel bleek al snel zo populair dat de voorraad in recordtijd uitverkocht was. OnePlus introduceerde een invitesysteem: alleen met een uitnodiging kon je het toestel nog kopen. De virtuele wachtrij voor het toestel vulde snel, want sommige gebruikers moesten bijna een half jaar wachten voor ze überhaupt een bestelling konden plaatsen. Het tafereel herhaalde zich een jaar later met de OnePlus 2, die ook lange tijd nauwelijks verkrijgbaar was.

Met de OnePlus 3 leek het er op dat de fabrikant alles onder controle had. Althans, dat dachten we. De fabrikant schrapte het invitesysteem; iedereen kon direct een bestelling plaatsen en het toestel snel in huis hebben. Dat bleek echter een wassen neus, want ook dit keer liepen de levertijden al gauw op. Vlak na de introductie moest je al vijf weken of meer wachten op je bestelling. In augustus maakte het bedrijf zelfs bekend de verkoop een hele maand stop te zetten om de voorraad weer op orde te krijgen, al was deze ook daarna nog beperkt.

Op moment van schrijven heeft de OnePlus 3T een levertijd van vier weken. Hoewel we van sommige van onze lezers hebben gehoord dat hun bestellingen al iets eerder uitgeleverd werden, blijft het licht absurd. Immers, bij welke andere Android-fabrikant wacht je weken op je bestelling? De Samsung Galaxy S7 en LG G5, smartphones met vergelijkbare hardware én een vergelijkbare prijs, kun je bij veel webwinkels bestellen en nog dezelfde dag in huis hebben.

OnePlus in 2017

We laten het allemaal erg dramatisch klinken, maar voorlopig hoef je je nog niet al teveel zorgen te maken. De OnePlus 3T is één van de beste smartphones van 2016 en doet nog altijd meer goed dan fout. Wel is het jammer om te zien dat één van de meest veelbelovende opkomende bedrijven langzaamaan steeds meer van zijn eigen principes afstapt. Wat we in 2017 van OnePlus willen zien? Een OnePlus 4 met een lagere prijs, competitievere hardware én normale levertijden.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu