De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Ons leven volgens Google

Erwin Vogelaar
18 november 2016, 15:09
5 min leestijd
Opinie: Ons leven volgens Google

Als Android-gebruikers leiden we steeds meer een Google-leven. Met Google Home en Google Assistant is het nu extra belangrijk om bewust te blijven van de effecten die algoritmes en kunstmatige intelligentie op ons dagelijks bestaan hebben.

Lees verder na de advertentie.

Ons Google leven

Niet alleen Facebook, maar ook Google stond afgelopen week onder vuur om zijn algoritmes. Beide bedrijven bepalen namelijk voor een groot deel welk nieuws we te zien krijgen, maar tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten kwam duidelijk naar voren dat ze hun rol hierin onderschatten. Bij Google ging het om nepnieuws dat verscheen bij een zoekopdracht naar de resultaten van de verkiezingen. Googles algoritme zette dit nepnieuws op de eerste plek, waardoor zoekers het als eerste zagen en mogelijk daardoor ook gingen geloven.

Zonder dat we er erg in hebben bepaalt Google via zulke algoritmes, maar ook zijn kunstmatige intelligentie, steeds meer wat wij zien, horen en zelfs doen. Voor het beeld een selectie van hoe de diensten dit nu al voor elkaar krijgen:

  • De zoekmachine presenteert zoekresultaten die op ieder persoonlijk zijn afgestemd;
  • Inbox by Gmail schrijft onze reacties op e-mails;
  • Google Play Music kiest onze muziek;
  • Google Maps stuurt ons naar een tankstation;
  • Google Allo stelt emoji en stickers voor;
  • YouTube denkt onze volgende video al te weten;
  • Google Agenda plant ons volgende sportsessie in;
  • Shopping kiest de beste deal.

Lekker makkelijk

Google deze keuzes laten maken is een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld zelf alle winkels afgaan als je iets wil kopen. En een stuk sneller dan zelf alle nieuwe albums luisteren totdat je vindt wat je bevalt. Tel alles echter bij elkaar op en Google bepaalt ongemerkt een significant deel van de keuzes in je dagelijks leven. Uiteraard zou Google stellen dat deze diensten het leven dat je al leidt makkelijker maken, maar kiest Google altijd wat het beste voor ons of wat het beste voor Google is?

google leven

We zeggen niet dat we nu al in een Black Mirror-realiteit leven. Als we echter een les van die uitstekende televisieserie mogen meenemen naar het echte leven, dan is het dat we altijd alert moeten zijn op hoe technologie ons leven beĂŻnvloedt. Zo is het al belangrijk bij het gebruik van Google-apps, om constant bewust te blijven van waarom iets je door Google aangeraden wordt. Is het omdat dit het beste voor jou is, of omdat Google op deze manier meer informatie van jou kan verzamelen? Dit geldt net zo goed voor de algoritmes en AI die constant onze gebruikerservaringen beĂŻnvloeden en ons dus bepaalde kanten op duwen.

google leven

Je ziet dit bijvoorbeeld ook bij Netflix en zijn sterrenratings. Elke serie en film op deze dienst heeft een bepaald aantal sterren. Je denkt wellicht dat dit een gemiddelde van alle kijkers is, maar dat is niet het geval. De rating wordt bepaald aan de hand van hoe goed jij die serie of film waarschijnlijk gaat vinden. Zo zorgt het algoritme ervoor dat jij naar bepaalde items gestuurd wordt.

Fouten

Het is daarnaast belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er fouten gemaakt kunnen worden. Dat zie je al terug bij het nepnieuws in de zoekresultaten, omdat verzonnen uitslagen niet bovenaan horen te staan. Ook Googles kunstmatige intelligentie kan fouten maken. Dan hebben we het er niet over foutjes zoals een liedje in Google Play Music dat je toch niet leuk vindt, of een Inbox-reactie die nergens op slaat. Dat is vervelend, maar er kunnen bij Googles AI minder opvallende fouten ontstaan met grotere gevolgen.

Google heeft bijvoorbeeld ontdekt dat de data die verzameld en gebruikt wordt om de AI te trainen, bijgesteld moet worden om niet racistisch te zijn. Aangezien de data grotendeels uit een bepaalde bevolkingsgroep gewonnen wordt, zorgt dit voor scheve verhoudingen die niet kloppen met de realiteit. Dit soort grote problemen bestaan nog, terwijl we nu al dagelijks met de AI te maken hebben.

Bubbel

Een bekend gevaar van algoritmes is tevens dat we steeds meer in een bubbel leven. Op Facebook zien we bijvoorbeeld grotendeels alleen dingen waar we het mee eens zijn. Dit is onderdeel van Facebook’s missie om je zo lang mogelijk op het sociale netwerk te houden, zodat je meer advertenties ziet. Ook Googles diensten zorgen voor zo’n veilige bubbel. De Google-zoekmachine presenteert de linkjes die het beste bij ons passen. Google Play Music speelt nu met de nieuwe AI-update alleen wat wij leuk zullen vinden. Onze e-mail-app geeft de e-mails die belangrijk voor ons zijn meer aandacht. Enzovoort.

google leven

Een potentieel probleem hiervan is dat we steeds meer vast komen te zitten in ons eigen kleine wereldje. We leren bijvoorbeeld geen muziek meer kennen dat buiten onze comfortzone ligt. We gaan waarschijnlijk nooit naar een restaurant dat Google niet kent. Hierdoor blijft onze wereld klein.

Google Home

Je kunt ervoor kiezen om er helemaal geen gebruik meer van de Google-diensten te maken. Als Android-gebruiker mis je dan eigenlijk teveel. Google Assistant is nu de volgende stap van Google om ons te helpen in ons Google-leven. Met deze assistent komen veel diensten samen en wordt nog veel concreter hoe Google denkt ons leven te snappen. We hoeven enkel nog maar te zeggen dat we naar de bioscoop willen, een restaurant willen vinden (enzovoort), en Google zoekt vervolgens wat voor ons uit.

google leven

Google Assistent is een belangrijk onderdeel van de Google Pixel en Pixel XL, maar komt nu ook via Google Home ons huis binnen. Hierdoor blijft Google niet beperkt tot het toestel dat we zo nu en dan gebruiken, maar wordt het een constante aanwezigheid in ons leven. Daarom is het juist nu belangrijker dan ooit om bewust te blijven van de invloed die Google op je leven heeft.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu