De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: De Play Store design-updates zijn niet genoeg

Erwin Vogelaar
24 november 2016, 10:45
5 min leestijd
Opinie: De Play Store design-updates zijn niet genoeg

Google heeft de afgelopen periode opvallend veel updates uitgerold voor het Play Store-design. Deze kleine verbeteringen zijn echter niet genoeg.

Lees verder na de advertentie.

Play Store design

Als je het nieuws op Android Planet goed volgt, dan zal het je vast opgevallen zijn dat de Play Store de afgelopen weken allerlei kleine updates heeft gekregen. De ene keer worden de ranglijsten vernieuwd, de andere keer de zoekpagina en de andere keer weer de losse app-pagina’s. Elke update hopen we dat Google het design echt gaat verbeteren, maar dat valt dan toch weer tegen.

Geschiedenis

Het moet gezegd worden dat de Play Store in de afgelopen jaren er wel flink op vooruit is gegaan. De app-winkel begon in 2008 als de Android Market met nog maar tientallen apps. De basis was er toen al direct, inclusief beoordelingen en reviews voor apps, zodat gebruikers direct zagen wat de moeite waard was. In de loop van de tijd werden er functies toegevoegd aan de winkel. Zo kwamen er in 2011 een verbetering voor de overzicht bij: lijstjes. Met trending apps en apps die door Google werden uitgelicht, moest het zoeken makkelijker gaan.

play store design

In 2012 werd Android Market samengevoegd met Google Music en de Google eBookstore tot één hub en zo ontstond de Google Play Store. Met die actie verloor de winkel ook een groot deel van zijn overzichtelijkheid. De grootste design-update kwam in 2014 met Material Design bij de introductie van Android 5.0 Lollipop. De winkel kreeg een eigen smoel met duidelijke kleuren voor de verschillende divisies, grotere afbeeldingen en nog meer lijstjes. Nu rollen we bijna 2017 binnen en is de winkel eigenlijk maar weinig opgeschoten, terwijl er wel steeds meer apps worden gepubliceerd.

Updates

De afgelopen weken is er elke week een bericht over een uitrollende update voor het Play Store design. Het begon met een update voor de losse app-pagina’s, met nu een opvallende grote installeerknop. De duidelijke knoppen die het aantal downloads, de rating, de categorie en vergelijkbare apps aangaven zijn vervangen voor twee kleine minimalistische knopjes met de rating en downloads. Dit is een stap in de goede richting, door de pagina wat meer minimalistisch en daardoor ook overzichtelijker te maken.

Minder sterk is de update van de zoekresultaten. Hier ligt mogelijk het grootste probleem van de Play Store, omdat je bij het zoeken niet altijd vindt wat je wil hebben. Zeker als je niet de exacte naam weet van de app waar je naar zoekt. In plaats van deze zoekresultaten op te schonen, heeft Google ervoor gekozen om extra horizontale lijstjes toe te voegen, boven de al bestaande grote verticale lijst. Helemaal bovenaan staat ook nog eens het eerste resultaat in een losse kaart met een installatieknop. Op deze manier moeten zoekers sneller geneigd zijn om de app te installeren, ook al is het mogelijk niet de app die ze zoeken. Al met al een drama voor de overzichtelijkheid.

De derde update is voor de ranglijsten in de Play Store. Deze update is wel weer fijn, want het zorgt er voor dat je de apps die al geïnstalleerd staan met een schakelaartje uit de lijst kunt filteren.

Play Store vs App Store vs Windows Store

Er zijn veel redenen om de Play Store te prefereren boven de andere app-winkels op de markt. Zo kunnen we op deze plek allerlei alternatieve apps vinden voor de diensten op onze smartphone. Bevalt iets niet op Android? Dan kun je in de winkel altijd wel een app vinden die functies toevoegt. Het nadeel van de Play Store vergeleken met de andere twee winkels is wel dat er teveel troep in staat en het daardoor ook lastig kan zijn om de juiste apps te vinden. Als we het echter hebben over design, dan staat de Play Store toch wel duidelijk onderaan de ladder.

De App Store doet het niet veel beter. Voornamelijk het zoeken naar apps in in de app-winkel van Apple is nog erger dan in de Play Store. Toch voelt de App Store door het minimalistische karakter overzichtelijker aan. Beide winkels hebben last van het grote aanbod aan apps, maar Apple lijkt beter te zijn om in ieder geval de top-apps goed te presenteren. De Windows Store doet het nog een stuk beter, met een aantrekkelijke winkel waar grote afbeeldingen centraal staan, maar weer nauwelijks apps beschikbaar zijn.

play store design

Wat Google goed kan, is werken met algoritmes en kunstmatige intelligente, om ons dingen te presenteren die wij nodig hebben. In de Play Store wordt daar voorzichtig ook wat mee gedaan, door bijvoorbeeld de ‘Aanbevolen voor jou’-sectie. Google zou zich beter kunnen onderscheiden van de andere winkels door hier meer mee te doen. Google zou zijn kracht moeten gebruiken om zijn zwakte boven te komen.

Wat er moet gebeuren

Het probleem van de Play Store is dat het in principe nog steeds Android Market is, maar dan beetje bij beetje uitgebouwd om het groeiende aantal apps bij te kunnen houden. Maart 2009 waren er nog maar 2,300 apps te downloaden in Android Market. Inmiddels hebben we het over miljoenen. De Play Store is open voor iedereen, waardoor het aantal apps blijft stijgen en stijgen. De Play Store barst uit zijn voegen en zou eigenlijk volledig opnieuw opgebouwd moeten worden. Maar wat kan Google nu concreet doen?

play store design

Allereerst opruimen. Apple is nu bezig om in de App Store een hoop apps te verwijderen die geen updates meer krijgen en daarom enorm verouderd zijn. Dit komt het overzicht en de gemiddelde kwaliteit van de apps enorm ten goede. De Play Store heeft ook een enorme opruimsessie nodig. Google moet zaken die niet meer nodig zijn weggooien, zodat zoekers sneller nuttige apps vinden.

Daarnaast zien we Googles visie op design niet terug in de winkel. Uiteraard is Material Design een specifieke manier van apps ontwerpen, maar de Play Store wordt hierdoor tegengehouden. Als je ziet hoe het bedrijf praat over de Google Pixel en hoe dat toestel tot in de kleinste details is afgewerkt, houdt Google van minimalisme. Dat werkt door in de wallpapers, maar voornamelijk ook in de geluidjes. Trek deze lijn door naar de Play Store voor een schoner en hopelijk overzichtelijker geheel. De eerste stapjes zijn gezet.

Lees het laatste nieuws over de Play Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu