Opinie: Snelle groei remt definitieve doorbraak van Android

Wouter Nijsen
4 januari 2010, 16:08
2 min leestijd
Opinie: Snelle groei remt definitieve doorbraak van Android
android groei

De ontwikkeling van Android gaat snel. De software-updates volgen elkaar in een  rap tempo op, wat de ene na de andere verbetering en fijnslijperij met zich meebrengt. Maar de ontwikkeling van Android-telefoons gaat zelfs nog sneller. Nog geen jaar geleden maakte de T-Mobile G1 zijn opwachting, het eerste Android-toestel dat in Nederland verkrijgbaar was. De verwachtingen waren hooggespannen maar werden  nog niet helemaal waargemaakt. Nog geen jaar na de introductie is de G1 ondertussen van de meeste prijslijsten verdwenen. De in juni 2009 verkrijgbare HTC Magic was al een stap in de goede richting. Een Android-toestel dat er wat gewoner uitzag dan de G1. Eigenlijk is de Magic de voorhoede-speler voor Android geweest die het grote publiek voor zich moest gaan winnen. Maar ook dit toestel is, een klein half jaar na de introductie, bij diverse webwinkels al uit de lijst met verkrijgbare Android-telefoons verdwenen.

Hiermee blijft voor HTC de Hero over als Android-vaandeldrager, met de Tattoo als reservespeler. Door de afwijkende schermresolutie stuit je met dit toestel immers nog steeds op problemen bij het installeren van applicaties. Er zijn genoeg kapers op de kust in de vorm van de Motorola Milestone, Google Nexus en de Sony Ericsson X10. Daarnaast presenteert Samsung zich ook nog op de Android-markt met twee toestellen in de Galaxy-serie.

Lees verder na de advertentie.

Diversiteit in toestellen met Android is natuurlijk nooit verkeerd, kopers krijgen hiermee immers keuzevrijheid. Maar gaat de ontwikkeling niet te snel? Door het snelle afvoeren van bepaalde modellen kunnen aspirant Android-klanten immers ook in verwarring worden gebracht. Ze zouden Android zelfs links kunnen laten liggen omdat ze bang zijn dat hun duur aangeschafte telefoon  bovengemiddeld snel  alweer oud  nieuws is. Wat natuurlijk ook nog meespeelt is het beschikbaar stellen van updates. Hoe lang zullen toestellen als de G1 en Magic die nog ontvangen? Als deze toestellen straks geen updates meer  krijgen kan het best zo zijn dat Android hiermee ook aanhangers verliest. Eigenaren van één van deze toestellen zullen zich waarschijnlijk nog wel een keer bedenken voordat ze een nieuw toestel aanschaffen. Het risico bestaat immers dat je met je nieuwe Android telefoon op korte termein weer in dezelfde situatie zit.

 Werkt de snelle ontwikkeling van nieuwe Android toestellen remmend op het grote succes of draagt het juist bij? Of zijn het groeistuipen van een te  snel  op de markt gebracht  besturingssysteem die uiteindelijk zullen resulteren in een volwaardig alternatief voor de heersende orde?

Categorieën: Android OS, Smartphones
Spotlight: Android
Device: T-Mobile G1

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

T-Mobile G1
T-Mobile G1
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's