De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: je gebruikt de opvolger van Facebook en Twitter al

Erwin Vogelaar
16 januari 2017, 20:08
4 min leestijd
Opinie: je gebruikt de opvolger van Facebook en Twitter al

Hoe staat het ervoor met Twitter, Facebook en anderen? Gaan deze sociale netwerken 2017 overleven, of moeten we uitkijken naar iets nieuws?

Lees verder na de advertentie.

Sociale netwerken 2017

De grote traditionele sociale netwerken, Facebook en Twitter, staan er niet goed voor. Gebruikers klagen over fundamentele functies die ontbreken, terwijl er ook een hoop wordt toegevoegd waar men totaal niet op zit te wachten. Toch weet geen enkel nieuw sociaal netwerk het lang vol te houden. Ontwikkelaars richten prachtige alternatieven op, maar deze nieuwe websites en apps krijgen niet genoeg gebruikers om levensvatbaar te zijn. Is 2017 dan eindelijk het jaar van een nieuw sociaal netwerk? Of is het alternatief er stiekem al?

Problemen

De grote sociale netwerken gaan niet heel lekker op dit moment. Neem Twitter. Volgens velen is de plek van 140 tekens nog steeds het leukste sociale medium. Volgens een hoop anderen is het ook een giftige plek waar harassment ongestoord door kan blijven gaan. Toen Twitter-ceo Jack Dorsey eind december op Twitter aan zijn gebruikers vroeg hoe het platform verbeterd kan worden, gingen de meeste reacties – naast de mogelijkheid om tweets te bewerken – over hoe giftig gedrag van het platform verwijderd moet worden. Dat is niet nieuw. Gebruikers roepen al tijden dat dit een probleem is, maar Twitter blijft maar functies toevoegen in plaats van hier iets concreets aan doen. Afgelopen weken zijn er enkele bekende accounts van het netwerk verbannen, maar dat voelt als een pleister op een rottende wond. Het aantal gebruikers is tevens al een tijdje dalende.

Facebook heeft zijn eigen problemen. Dit sociale netwerk voelt steeds meer als een plek waar mensen eigenlijk niet willen zijn, maar toch blijven omdat het nodig is voor familie of werk. Facebook maakt namelijk steeds meer keuzes waar gebruikers niet blij mee zijn, zoals de niet-chronologische tijdlijn. Hoewel Facebook niets te klagen heeft qua aantallen gebruikers, bleek in 2016 wel dat mensen steeds minder persoonlijke dingen delen, en dat is slecht nieuws voor een sociale website. Daarnaast weet Facebook slecht met nepnieuws om te gaan, waardoor het vertrouwen rond de overige berichten daalt.

Andere sociale netwerken

Dat andere sociale netwerken nu proberen de dalende interesse voor Twitter en Facebook op te pakken, blijkt wel als we terugkijken op 2016. Het begon in januari direct al met het vrolijk ogende sociale netwerk Peach, dat het ongeveer een week heeft volgehouden. Richting het eind van het jaar kwam daar Mastodon bij als een soort positieve versie van Twitter, terwijl de rechtse kant van het sociale netwerk deels is vertrokken naar Gab. Verder kwam er onder andere Anchor uit voor audio, terwijl Google met Spaces een soort sociaal netwerk probeerde op te zetten voor groepen met gelijke interesses.

Sociale netwerken 2017

Mogelijk heb je van geen van deze netwerken gehoord, want ze hebben stuk voor stuk weinig succes geboekt. Enkelen weten een soort kleine niche te pakken te krijgen, zoals Gab, maar ze worden niet groot. Het is alsof we gegijzeld zijn door Twitter en Facebook, omdat daar het grote publiek te vinden is en we daardoor niet weg kunnen.

Concurrentie op andere plekken

Vroeger sprongen we nog wel eens makkelijk van bijvoorbeeld Hyves naar MySpace en naar het volgende populaire ding, maar we zitten nu steeds meer vast. Tenminste, als je gebruikmaakt van deze sociale netwerken. We moeten niet vergeten dat er genoeg mensen zijn die er vanaf blijven. Die mensen vind je echter elders.

Zeker de jongere gebruikers zijn de afgelopen jaren steeds meer naar berichten-apps en beeld-apps vertrokken, zoals Snapchat en Instagram. Maar ook diensten als Slack stijgen in populariteit. Een van de voordelen van diensten als Snapchat en Slack is dat het tijdelijk is. Alle domme dingen die je plaatst of zegt zijn na een tijdje weer verdwenen. Bovenal heb je meer in eigen handen wie je berichten zien.

Sociale netwerken 2017

En nu?

We hopen dat 2017 een interessant jaar wordt voor social media. Facebook moet het vertrouwen terugwinnen en Twitter moet zijn lekkende gebruikersbasis tevreden stellen en eventueel een geschikte koper vinden. En wordt 2017 dan eindelijk het jaar van het volgende grote succesvolle sociale netwerk? We denken het niet. Sterker nog: we moeten maar eens stoppen met zoeken naar het nieuwe Twitter of Facebook. Het ene na het andere nieuwe platform faalt en dat heeft een reden. Het alternatief is er namelijk al en je gebruikt het al jaren.

Al die prachtige apps waarmee je met je met anderen in contact staat vormen samen het nieuwe sociale netwerk. Slack voor collega’s en specifieke vriendengroepen, Instagram en Snapchat voor de leuke beelden, de berichten-apps voor de specifieke boodschappen enzovoort. Hier ligt zonder dat we erg in hebben de echte opvolger voor Twitter en Facebook.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu