Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Opinie: Gaat het Twitter-hartje weg? Over mijn like

Erwin Vogelaar
31 oktober 2018, 14:07
4 min leestijd
Opinie: Gaat het Twitter-hartje weg? Over mijn like

Verdwijnt de Twitter-like? Het bedrijf wil het bekende hartje onder tweets weghalen. Dat zou echter een verkeerde beslissing zijn.

Lees verder na de advertentie.

De Twitter-like mag niet verdwijnen

Twitter maakt regelmatig vreemde beslissingen die grote gevolgen hebben voor gebruikers van het sociale netwerk. Denk aan toen tweets niet meer chronologisch werden getoond, gesprekken werden gebundeld en hoe nazi’s niet worden geband.

Een komende aanpassing doet alvast heel wat stof opwaaien. Twitter denkt er namelijk aan om de like te verwijderen. Jaren geleden tikte je op een sterretje om een tweet te favoriten en nu druk je op een hartje om een tweet te liken. Binnenkort kan dat mogelijk helemaal niet meer.

twitter like

Wat is er aan de hand?

Dit nieuws komt via The Telegraph. De nieuwswebsite stelt dat Twitter-ceo Jack Dorsey niet fan is van de hartvormige knop en deze binnenkort al wil verwijderen. Het doel is om de kwaliteit van discussies op het sociale netwerk te verbeteren.

Twitter zelf heeft dit bericht iets genuanceerd. Twitter-topman Brandon Borrman stelt in een bericht op het sociale netwerk dat deze stap wordt overwogen, maar dat er nog geen tijdlijn is. De Twitter-like verdwijnt dus niet binnenkort.

twitter like

Ook via het account van het Twitter-communicatieteam wordt gereageerd op de geruchten. “Zoals we al een tijdje zeggen, heroverwegen we alles over de dienst om ervoor te zorgen dat we gezonde gesprekken stimuleren. Daar hoort ook de like-knop bij. We zitten nog in de beginfase van dit werk en zijn op dit moment nog niet van plan om iets te delen.”

Waarom zou Twitter dat doen?

Vanuit Twitter zelf is het idee duidelijk: in plaats van een tweet liken hoopt het bedrijf dat gebruikers vaker de moeite nemen om een reactie te schrijven. In een reactietweet kan men aangeven wat ze van een tweet vinden, om zo het gesprek op gang te houden.

Voor de aandeelhouders van Twitter is het fijner als er vaker wordt getweet in plaats van op een hartje wordt geklikt. Dat betekent namelijk dat er meer engagement is, en dat is goed voor een gezond platform. Tevens wil Twitter via zijn sociale netwerk zoveel mogelijk concrete data verzamelen. Nu is het voor het bedrijf totaal niet duidelijk wat men met een like bedoelt.

Met de verandering van de onduidelijke favorite in de vorm van een sterretje naar de like in de vorm van een hartje, probeerde Twitter voor zichzelf meer duidelijkheid te scheppen over waarom mensen op de knop klikken. Toch gebruikt iedereen deze like nog steeds anders.

Een like heeft meerdere functies

Een like is bijvoorbeeld een laagdrempelige manier om iemand te steunen die iets persoonlijks heeft geplaatst, of een manier om gewoonweg te laten weten dat je een reactie of een andere tweet hebt gezien. De like is een manier om interactie te hebben met iemand als je verder niets durft, of om een tweet te bewaren voor later.

Een like is een blijk van waardering, of juist het einde van een gesprek. Een like heeft voor gebruikers allerlei functies die niet zouden mogen verdwijnen.

twitter like

En hoe we de likes ook zelf gebruiken, het krijgen van likes is ook gewoonweg heel erg fijn. Als je een leuke grap of iets moois plaatst en je krijgt daar tientallen of honderden likes op van vrienden en vreemden, dan voelt dat fantastisch. Diezelfde mensen gaan echt niet allemaal een berichtje sturen dat ze je tweet waarderen.

Vervanging

Het verwijderen van de like is dus alleen logisch als het gaat om het verzamelen van data, en het verhogen van het aantal tweets. Twitter zou dan echter compleet langs de manieren gaan waarop zijn platform wordt gebruikt. Het is al wel langer duidelijk dat Twitter soms geen idee heeft hoe zijn platform echt wordt gebruikt, maar het verwijderen van de like zou wel een hele dramatisch stap zijn.

Natuurlijk is mogelijk dat Twitter kiest voor een alternatief. Er wordt nu namelijk alleen gesproken over het verwijderen van de knop, maar niet of er wellicht wat voor in de plaats komt. Misschien een upvote en downvote systeem zoals op Reddit?

Of verschillende emoties zoals op Facebook? Soms luistert Twitter gelukkig wel goed, want sinds september is het weer mogelijk om tweets chronologisch te laten zien.

Wat heeft jouw voorkeur? Laat van je horen in de reacties onder dit artikel. 

Lees meer over Twitter

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu