De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Deze Oppo-smartphone heeft een camera onder het scherm zitten

Thomas Haenen
26 juni 2019, 16:10
2 min leestijd
Deze Oppo-smartphone heeft een camera onder het scherm zitten

Oppo heeft de allereerste smartphone met een camera onder het scherm gepresenteerd. Daarmee heb je een randloos scherm mét selfiecamera, maar zonder notch.

Lees verder na de advertentie.

Oppo camera in scherm-smartphone onthuld

De Chinese fabrikant presenteerde de technologie op het Mobile World Congress in China. Daarmee is Oppo de eerste fabrikant die klaar is om smartphones met een selfiecamera onder het scherm te presenteren. Het toestel heeft een scherm dat de hele voorkant vult, met bovenin het beeld ook nog een selfiecamera. In plaats van een inkeping voor die camera, loopt het beeld gewoon door over de lens heen.

Boven de cameralens zit namelijk een speciaal glas met minimale reflectie en verhoogde transparantie, waardoor de selfiecamera gewoon bruikbaar blijft. Het glas van het scherm wordt tevens als cameralens gebruikt. Het bijkomende voordeel is dat Oppo grotere selfiecamera’s onder het scherm kan stoppen dan voorheen. Fabrikanten proberen de inkeping boven het beeld momenteel zo klein mogelijk te houden, maar dat is hiermee niet nodig.

Oppo camera in scherm-smartphone

Eigenlijk moet het glas van een cameralens niet te dik zijn, omdat dat voor onscherpe foto’s kan zorgen. Oppo zegt echter verschillende algoritmes te hebben ontwikkeld om toch mooie selfies te maken. Zo kijkt de camera naar je omgeving om de witbalans continu opnieuw te kalibreren, en wordt HDR toegepast om voor beter contrast te zorgen. Tot slot belooft Oppo een algoritme dat specifiek gericht is op het terugdringen van blur.

Oppo’s eerste ‘lensloze’ smartphone verschijnt pas later

Helaas duurt het nog even voordat je daadwerkelijk met de technologie aan de slag kunt. Oppo toonde vandaag een prototype, maar heeft nog geen toestel aangekondigd met de technologie dat binnenkort in de winkels ligt. Dat duurt vermoedelijk echter niet al te lang meer.

Het bedrijf presenteerde in februari van dit jaar zijn prototype voor een periscopische zoomlens, en introduceerde in april de Oppo Reno 10x met deze technologie. Vermoedelijk vinden we deze selfiecamera onder het scherm binnen enkele maanden terug in een Oppo-smartphone.

Overigens is Oppo niet de enige fabrikant die met deze technologie bezig is. Xiaomi toonde eerder deze maand ook enkele schetsen van een smartphone waarbij de selfiecamera onder het scherm zit. Samsung zou er ook al jaren aan werken, al is daar tot nu toe nog geen bewijs voor. Voor de Galaxy S10 heeft dat bedrijf een andere oplossing: dat toestel heeft rechtsboven in het scherm een klein gaatje waar de selfiecamera precies in past.

Lees het laatste nieuws over Oppo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu