De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Oppo toont smartphone met selfiecamera onder het scherm – update

Dennis de Vries
3 juni 2019, 9:21
3 min leestijd
Oppo toont smartphone met selfiecamera onder het scherm – update

Oppo heeft een prototype-smartphone waarbij de selfiecamera onder het scherm zit verwerkt. Hierdoor is een notch, cameragat of uitschuifbare frontcamera niet nodig. De Chinese smartphonefabrikant laat beelden van het toestel zien op Twitter.

Lees verder na de advertentie.

Update 3 juni, 12:00 uur: Enkele uren nadat de video van Oppo online verscheen, heeft Xiaomi eenzelfde video getoond van een selfiecamera onder het scherm. Meer informatie onderaan dit bericht.

Onzichtbare selfiecamera

Op een korte video die Oppo op Twitter plaatste is een nog niet uitgebrachte smartphone te zien. Het toestel heeft een scherm dat doorloopt tot aan de randen, maar een selfiecamera is niet te zien. Pas als de camera wordt geactiveerd, blijkt dat die onder het scherm zit. Als extra bewijs houdt degene die het filmt nog even zijn vinger boven het scherm, op de plek waar de lens zit. Zijn vinger is terug te zien op het display.

https://twitter.com/oppo/status/1135393369113280512

Zie je de tweet niet? Klik dan op deze link

Geen notch of uitschuifbare camera

Nu schermtechnologie het mogelijk maakt om schermen over de hele oppervlakte van een smartphone te laten lopen, zoeken fabrikanten oplossingen voor de selfiecamera. De notch in het beeldscherm is de meest gebruikte oplossing, maar sommige fabrikanten kiezen voor andere oplossingen. Om bijvoorbeeld geen schermruimte af te snoepen, zit bij enkele toestellen de camera in de behuizing verwerkt, die vervolgens mechanisch tevoorschijn schuift.

Dit geldt niet alleen voor high-end toestellen als de OnePlus 7 Pro, maar ook voor voordeligere toestellen zoals de Huawei P Smart Z. Oppo zelf kiest met zijn Reno en Reno 10x Zoom voor een camera die uit het toestel scharniert.

Een camera onder het display heeft als voordeel dat het scherm niet onderbroken hoeft te worden door een notch, terwijl er ook geen uitschuifmechanisme in een smartphone verwerkt hoeft te worden. Bewegende onderdelen zijn kwetsbaar, duur en onderhevig aan slijtage. Door de selfiecamera onder het scherm te stoppen, kan het scherm ononderbroken naar de bovenkant van het toestel lopen, terwijl de camera gewoon op dezelfde plek blijft zitten. Tot voor kort was het echter lastig om goede fotokwaliteit te realiseren met zo’n camera. Oppo lijkt dat nu opgelost te hebben.

Verlies in kwaliteit

De video werd door Engadget ontdekt op Chinese sociale netwerk Weibo, waar het oorspronkelijk geplaatst is door de baas van Oppo, Brian Shen. Hij schreef daar bij: “Op dit punt is het moeilijk voor camera’s onder het scherm om dezelfde resultaten te boeken als normale camera’s. Er zal altijd wat verlies in kwaliteit zijn. Maar geen enkele nieuwe technologie springt meteen naar perfectie.”

oppo reno review

Het is daarom duidelijk dat het toestel in de video nog maar een prototype is en dat we nog even moeten wachten op het eerste echte toestel met deze technologie. Oppo laat echter vaker prototypes zien met technologie die ze later uitbrengen.

Zo toonden ze eerder al vroegtijdig hun periscopische zoomlens en VOOC snellaadtechnologie. Die zijn allebei verwerkt in telefoons die nu verkrijgbaar zijn. Wanneer het eerste toestel met selfiecamera onder het scherm te krijgen is, is nog niet bekend.

Update: Xiaomi toont zelfde soort camera

Slechts enkele uren nadat Oppo de video online plaatste, laat Xiaomi zien dat ze met dezelfde technologie bezig zijn. De fabrikant plaatste ook een filmpje op Twitter, waarop twee toestellen te zien zijn. Naast de Xiaomi Mi 9, met een notch in het beeldscherm, is ook een soortgelijk toestel te zien zonder zichtbare selfiecamera. Zodra de camera geactiveerd wordt, blijkt deze achter het scherm weggewerkt te zitten. Of Xiaomi van dezelfde technologie gebruik maakt als Oppo is verder niet duidelijk, details worden niet gegeven.

Zie je de tweet niet? Klik dan op deze link

Het laatste nieuws over Oppo

Bron: Engadget
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Oppo Reno
Oppo Reno

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu