Oracle eist miljarden van Google voor overtreding patenten in Android

Redactie
17 juni 2011, 15:33
1 min leestijd
Oracle eist miljarden van Google voor overtreding patenten in Android
oracle android

Oracle wil miljarden dollars schadevergoeding zien, omdat Google in Android bepaalde patenten op het gebied van Java zou schenden. Vorig jaar klaagde Oracle Google ook al aan. Het gaat om totaal 7 softwarepatenten met de nummers RE38104, 6910205, 6061520, 6125447, 6192476, 5966702 en 7426720. Ze beschrijven hoe Java werkt en zijn al zo’n 10 jaar oud. Naast Oracle hebben ook Microsoft en Apple zaken lopen tegen fabrikanten van Android-telefoons, waarbij het ook om inbreuk van patenten gaat. Oracle beweert dat ze miljoenen dollars schade lijden door het misbruik van de patenten. Dit zal het bedrijf vanaf november moeten bewijzen, wanneer de geplande rechtszaak van start gaat. De eerste documenten voor die rechtszaak zijn vandaag gepubliceerd.

In augustus 2010 klaagde Oracle Google voor het eerst aan. Oracle kocht eerder dat jaar het bedrijf Sun Microsystems en beweerde dat Google “bewust en herhaaldelijk Java-software gebruikte.“ Toen Google in 2007 Android aankondigde, waren de Java-ontwikkelaars van Sun niet zo blij. Google implementeert Java op een andere manier dan gebruikelijk. Ze hebben een eigen virtuele Java-machine met de naam Dalvik gemaakt, die op iedere Android-telefoon draait. Het voordeel van Dalvik is dat Java ook op minder krachtige telefoons zonder schokken draait. Google schitterde kort daarop als afwezige tijdens een Java-conferentie omdat ze de confrontatie met de Java-ontwikkelaars en Oracle liever niet aangingen.

Lees verder na de advertentie.

Afgelopen januari verhardde de strijd, toen er bewijs kwam dat Google inderdaad grote stukken Java-code gebruikt. Er bleek dat Google 44 bronbestanden rechtstreeks heeft overgenomen van Java. Daarvan zijn 37 gemarkeerd met ‘Proprietary/Confidental’ en ‘Do not distribute’. Google gebruikte ze toch en heeft nu een groot probleem.

Meer info: Reuters

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu