De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Hoe een overname van Qualcomm de Android-markt op z’n kop kan zetten

Erwin Vogelaar
13 december 2017, 19:22
3 min leestijd
Hoe een overname van Qualcomm de Android-markt op z’n kop kan zetten

Er gaan al een tijdje geruchten over een overname van Qualcomm. Google maakt zich zorgen, want dit kan een groot effect hebben op de Android-markt.

Lees verder na de advertentie.

Overname Qualcomm en effect op Android-markt

De berichten rond de mogelijke overname van technologiebedrijf Qualcomm bestaan al een tijdje. Zo heeft het bedrijf recentelijk een bod van 105 miljard van Broadcom afgeslagen. Waarschijnlijk wacht Qualcomm op een hoger bedrag. Google maakt zich zorgen over deze potentiële overname. Dat lijkt terecht, want als Broadcom daadwerkelijk Qualcomm koopt, kan er veel veranderen voor het al gefragmenteerde Android.

De naam Qualcomm komt je waarschijnlijk bekend voor, zeker als je wel eens de specificaties van smartphones bekijkt. Qualcomm zorgt in de meeste Android-smartphones voor de processor met een Snapdragon-chip. Nieuwe generaties aan Android-vlaggenschepen volgen doorgaans de release van een nieuwe Snapdragon-chip. Met deze chip zijn smartphones sneller en efficiënter. Qualcomm is ook vaak verantwoordelijk voor onder andere de modem, bluetooth-drivers en snellaadtechnologie (Quick Charge) in Android-smartphones.

overname qualcomm

Google maakt zich zorgen

Zowel Google als Microsoft zouden met Qualcomm gesproken hebben om hun zorgen te uiten over de mogelijke overname, zo stelt CNBC. Hoewel Microsoft geen smartphones maakt, stopt het bedrijf sinds kort wel Qualcomm-chips in zijn Windows-laptops.

Er zijn verschillende redenen waarom Google met angst deze overname tegemoet ziet. Allereerst staat Broadcom bekend als een bedrijf dat zoveel mogelijk kosten wil besparen en dat gaat ten koste van investeren in nieuwe technologie. Dat zou betekenen dat Qualcomm minder snel grote sprongen maakt, wat de ontwikkeling van Android als platform tegenhoudt.

Daarnaast zorgt een overname door Broadcom er waarschijnlijk voor dat de band tussen Qualcomm en Apple wordt versterkt. Broadcom werkt namelijk nauw samen met Apple, terwijl het bedrijf uit Cupertino en Qualcomm op dit moment niet zo goed door één deur kunnen. Als de focus naar Apple verplaatst, gaat dat ten koste van Android en andere partijen. Google en Microsoft hopen daarom dat Qualcomm onafhankelijk blijft en voor alle partijen blijft werken.

Eigen chips

Eerder schreven we al over de potentiële gevolgen die er zijn als Samsung en Huawei niet meer voor Qualcomm kiezen, maar eigen chips gaan maken. Voor de Europese markt maakt Samsung bijvoorbeeld al gebruik van eigen Exynos-chips. Deze zijn vergelijkbaar met de Snapdragon-chips die de toestellen in de Verenigde Staten krijgen. Ook Huawei heeft ruzie met Qualcomm en kiest voor eigen hardware. Als deze overname echter plaatsvindt, dan kan de hele Android-markt veranderen. Samsung en Huawei hebben de middelen om eigen chips te maken, zonder dat de consument hier op achteruit gaat qua kracht en innovatie, maar kleinere partijen niet.

Bedrijven als OnePlus en HMD Global zijn op dit moment veel meer afhankelijk van Qualcomm om betaalbare smartphone te kunnen bieden. Ook Google maakt gebruik van Qualcomm-chips voor zijn Pixel-smartphones. Hoewel Google waarschijnlijk wel werkt aan eigen chips, is het niet waarschijnlijk dat die op korte termijn al klaar zijn.

overname qualcomm

Google en andere bedrijven zouden in de toekomst eventueel gebruik kunnen maken van de Exynos-chips van Samsung. Toch houdt Samsung deze hardware vooralsnog dicht bij zichzelf. Mochten Samsung-chips toch in andere toestellen verschijnen, dan zal dat ongetwijfeld voor een veel hogere prijs dan Qualcomm zijn, waardoor de prijs van toestellen omhoog gaan.

Zoals we in het andere artikel al beschreven is het grootste nadelige gevolg voor consumenten dat updates nog langzamer uitrollen. Als bedrijven hun eigen hardware draaien, moeten Android-updates daar langer op getest en voor aangepast worden. Dan duurt het dus langer tot je nieuwe functies of beveiligingsupdates krijgt. Het is dus best spannend wat er gebeurt rond Qualcomm. We houden het nieuws in de gaten. Wil je updates hierover ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Lees het laatste nieuws over Qualcomm

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu