De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Google houdt ons (mogelijk) voor de gek met de gelekte Pixel 3 XL

Wouter Nijsen
11 september 2018, 12:27
4 min leestijd
Opinie: Google houdt ons (mogelijk) voor de gek met de gelekte Pixel 3 XL

Er doet een bizar gerucht de ronde over de Google Pixel 3 XL. Het toestel is al op alle mogelijke manieren gelekt, maar er zijn aanwijzingen dat Google ons om de tuin leidt en aan heel ander toestel werkt.

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel 3 XL-geruchten: alles is al gelekt

Op 9 oktober vindt in New York een Made By Google-event plaats, waar de zoekgigant naar alle waarschijnlijkheid de nieuwste Pixel-telefoons toont. Van de toestellen is al veel gelekt, met name van de grotere Pixel 3 XL. Bijna té veel zou je zeggen, want de smartphone is Googles slechtst bewaarde geheim ooit. Het bedrijf is namelijk meerdere keren opzichtig in de fout gegaan.

Google Pixel 3 XL zwarte markt

Zo zijn er herhaaldelijk foto’s en video’s opgedoken, bleef een exemplaar van het toestel liggen in een taxi, werd de Pixel 3 XL al verkocht op de zwarte markt in Oost-Europa, en is er zelfs een volledige unboxing op YouTube te bekijken. Bijna alles over de Pixel 3 XL is al gelekt, terwijl de eerste foto’s al maanden geleden verschenen.

De reacties op de foto’s zijn verre van positief, en dat komt voornamelijk door de enorme notch van de Pixel 3 XL. De inkeping in het scherm is niet heel breed, maar wel erg diep en neemt daardoor veel schermruimte in beslag. In combinatie met een flinke kin (de bezel onder het scherm) zorgt dit voor een nogal lelijk design, waar erg veel kritiek op is.

Negatieve fragmenten van YouTubers

Doordat er al opvallend veel over het toestel is verschenen, gaat er een interessante complottheorie rond. Het gerucht gaat dat Google bewust zelf alle beelden en informatie heeft gelekt, om iedereen zo op een verkeerd been te zetten. Dit klinkt vergezocht (en dat is het mogelijk ook), maar er zijn aanwijzingen dat Google stiekem met iets bezig is.

Onlangs verscheen een video van YouTubekanaal Front Page Tech, waarin YouTuber Jon Prosser vertelt dat hij door een medewerker van Googles hardwareteam is benaderd om een specifiek stukje uit een video te gebruiken. Dit fragment zou worden getoond tijdens het Made by Google-event.

Het bizarre: Possner is de afgelopen maanden uitsluitend negatief geweest over de Pixel 3 XL, en gaf in een eerdere video zelfs aan dat het designteam van Google moet worden ontslagen omdat de Pixel 3 XL zo lelijk is. Possner zegt ook te weten dat verschillende andere YouTubers om vergelijkbare clips zijn benaderd, die ook erg negatief zijn.

Het is niet gek dat fabrikanten YouTubers vragen om een gedeelte uit een video te gebruiken. OnePlus deed dat bijvoorbeeld tijdens de presentatie van de OnePlus 6 om reacties op de snelheid van de Face Unlock-feature te tonen, en ook Samsung maakt geregeld dit soort compilaties. Maar waarom vraagt Google juist om een stukjes video waarin de Pixel 3 XL compleet wordt afgebrand? Misschien wil het bedrijf laten zien dat het ons al die tijd voor de gek heeft gehouden, om vervolgens een heel ander toestel te tonen.

Afbeeldingen in Pixel-instellingen

Ook apart: in de instellingen van de Pixel 2 en Pixel 2 XL worden bij verschillende onderdelen plaatjes gebruikt van een toestel dat totaal niet op de Pixel 2 of Pixel 2 XL lijkt. Op onderstaande foto (van Android Central) zie je dat de Active Edge-optie wordt uitgelegd via een korte animatie, waar het toestel duidelijk op de Pixel 2 lijkt.

Open je dezelfde optie op de smartphone met Android Pie, dan heeft de animatie een heel ander toestel (zie hieronder), dat bovendien niet op de gelekte Pixel 3 en Pixel 3 XL lijkt. Is dit stiekem een compleet nieuwe Pixel-telefoon, zonder notch en met een voorkantvullend scherm? Misschien is het een verborgen hint van wat we daadwerkelijk op 9 oktober te zien krijgen.

Flinke korrel zout

Toch is het niet erg aannemelijk dat dit alles een vooropgezet plan is van Google. Het is erg moeilijk om een toestel compleet geheim te houden, en waarom zou het bedrijf bewust neppe exemplaren van de Pixel 3 XL produceren, om ze vervolgens via de zwarte markt in Oost-Europa te verspreiden? Bovendien is Google simpelweg niet zo goed in het bewaren van geheimen. Bijna alle Nexus- en Pixel-toestellen lekten voor de presentatie uit, en ook vorig jaar bij de Pixel 2 en 2 XL was vrijwel alles al bekend, inclusief persrenders.

Daarom is het veel geloofwaardiger dat Google de specifieke clips verzamelt om uit te leggen waarom voor dit design is gekozen, en dit dan met wat humor vertelt. De flinke notch zit er waarschijnlijk voor de stereospeaker en dubbele selfiecamera. Toch zijn we er nog niet helemaal zeker van; het groot aantal lekken is verdacht, zeker omdat we nog een volle maand moeten wachten tot de aankondiging.

Wat denk jij? Worden we voor de gek gehouden door Google, of wordt de Pixel 3 XL precies zoals op de beelden te zien is? Laat het weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3 XL
Google Pixel 3 XL

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu