Beveiliging is erg belangrijk voor je smartphone. Hij staat immers tjokvol met gevoelige persoonlijke informatie en vaak ook bankgegevens. Wat doen de verschillende fabrikanten (extra) om jouw smartphone veilig te houden?
Lees verder na de advertentie.
Zo houden fabrikanten jouw smartphone veilig
De beveiliging van je smartphone bestaat uit meerdere onderdelen. Zo brengt Google elke maand een update uit die lekken in de software dicht om hackers de toegang te (blijven) ontzeggen. Die komen direct uit voor Pixel-toestellen en later ook voor telefoons van andere merken. Niet voor niets publiceren we elke week een overzicht met smartphones die zo’n update mogen verwachten.
Sommige merken voegen zelf nog extra bescherming toe aan hun telefoons. Die kan softwarematig zijn, maar is soms ook in de hardware gebouwd. Dit is wat fabrikanten doen om jouw smartphone veilig en privé te houden.
1. Samsung Knox
Samsung Knox, vernoemd naar de ondoordringbare legerbasis Fort Knox, is een serie van extra beveiligingsmaatregelen die vooral voor zakelijke gebruikers interessant zijn. Zo worden bedrijfsgegevens op je smartphone gescheiden gehouden van privĂ©gegevens. Dat kan ook handig zijn voor zzp’ers.

Knox is op elke smartphone van Samsung aanwezig, maar wordt pas geactiveerd als je een abonnement neemt. Het is dan voor bedrijven mogelijk om updates naar alle medewerkers tegelijk uit te rollen en te voorkomen dat ze ongewenste apps installeren. Ook kan er standaard een VPN op de telefoons worden ingesteld.
2. Google Titan M2-chip
Recente smartphones van Google, zoals de Pixel 9, beschikken over een Titan M2-chip. Die is door de zoekgigant zelf ontwikkeld en houdt je toestel extra veilig. De meeste telefoons bewaren hun beveiligingssleutels in een apart hoekje van de normale processor.
Door ze onder te brengen op een aparte chip wordt het nog moeilijker om deze sleutels te kraken. Zie het als een extra ophaalbrug rond de slotgracht, die het kasteel beschermt.
3. Fairphone
Fairphone garandeert voor zijn nieuwste Fairphone 5 minimaal acht jaar beveiligingsupdates. Het bedrijf hoopt dat zelfs uit te breiden naar tien jaar. Daarmee krijg je nog langer updates dan met de duurste toestellen van Samsung en Google. Dat past natuurlijk bij de duurzame missie van Fairphone.
Daarnaast is het mogelijk om Ubuntu Touch te installeren op de meeste Fairphones. Dat is een alternatief voor Android dat zich richt op veiligheid en privacy. Zo worden trackers buiten de deur gehouden, waardoor je data privĂ© blijven. Ook als je ‘gewoon’ Android draait, zie je in de App Lounge hoe apps met je data omspringen.

4. Oppo en OnePlus: App Defense Alliance?
Google richtte in 2019 de App Defense Alliance (ADA) op om te voorkomen dat er apps met malware of ransomware in de Play Store belanden. Oppo en OnePlus kondigden in 2023 aan zich bij deze alliantie aan te sluiten.
Dat klinkt goed, maar wat het in de praktijk inhoudt, blijft onduidelijk. De bedrijven lijken het vooral te zien als een sticker die moet uitstralen dat ze zich bekommeren om veiligheid. Mogelijk geven ze ook geld aan de ADA om de organisatie te ondersteunen.
Dit is een goed voorbeeld van hoe moeilijk het is om kaf van koren te scheiden als het gaat om veiligheid. Fabrikanten weten dat het een belangrijk thema is voor consumenten en doen er alles om een goed imago op te bouwen.
Extra beveiligde smartphones
We hebben het in dit artikel gehad over bekende smartphones, die je in de meeste winkels kunt kopen. Er bestaan ook telefoons die vanaf de grond worden ontworpen met extra strenge beveiliging als uitgangspunt.
Een bekend voorbeeld is de Purism Librem 5. Die scheidt het modem van de rest van de hardware, waardoor kwetsbaarheden in een mobiel netwerk niet misbruikt kunnen worden om toegang te krijgen tot jouw data.
Daarnaast bevat de Librem vijf fysieke knoppen om bijvoorbeeld je microfoon en camera volledig mee uit te schakelen. Het nadeel van dit soort veilige smartphones is, naast hun slechte verkrijgbaarheid in Nederland, dat ze meestal bepaald niet op de snelste hardware draaien. Ook de schermen en camera’s zijn veel minder goed dan bij ‘normale’ toestellen.
Lees het laatste nieuws:
- Gezond schermgebruik: alles wat je moet weten over de nieuwe richtlijnen (17 jun)
- ‘Google Pixel 10 krijgt speciale macro-telelens voor close-ups’ (17 jun)
- ‘WhatsApp krijgt advertenties – grote kans dat je ze niet gaat zien’ (17 jun)
- Deze series en films ga je deze week streamen: A Minecraft Movie (16 jun)
- 5 dingen die we al weten over de OnePlus Nord 5 – update (16 jun)