Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

OnePlus-bèta stuurde data van klembord naar Chinese server

Erwin Vogelaar
11 januari 2018, 19:08
2 min leestijd
OnePlus-bèta stuurde data van klembord naar Chinese server

Kopieerde je een stukje tekst in de OxygenOS-bèta? Dan werd deze informatie naar de servers van Alibaba verstuurd. Dit is niet eerste privacyschandaal van het bedrijf.

Lees verder na de advertentie.

Privacyschandaal OxygenOS-bèta OnePlus

Een stukje tekst of wat andere data kopiëren en plakken doen we regelmatig op onze smartphones. Je gaat er dan vanuit dat wat jij kopieert niet naar een andere server wordt verstuurd. Een gebruiker van de OxygenOS-bèta op een OnePlus 3T kwam er echter achter dat OnePlus dit stiekem toch doet.

Op het forum van OnePlus plaatste de gebruiker een bericht over deze ontdekking. Hij gebruikt de app NetGuard als een firewall voor zijn verbinding. Nadat hij de nieuwste bèta-update installeerde kwam hij er achter dat een nieuwe app automatisch werd geblokkeerd. Het bleek om een OnePlus ClipBoard Manager te gaan. Deze app stuurt gekopieerde data door naar de server van Chinese webwinkel Alibaba.

oxygenos-bèta

Tegenover Android Police stelt OnePlus: “Ons OnePlus-bètaprogramma is ontworpen om nieuwe functies te testen met een deel van onze community. Deze specifieke functie was bedoeld voor HydrogenOS, ons besturingssysteem voor de Chinese markt. We zullen onze wereldwijde OxygenOS-bèta bijwerken om deze functie te verwijderen.”

In een volgende update van de OxygenOS-bèta wordt het sturen van je gekopieerde data dus weer stopgezet. Het is onduidelijk of het enkel om de bèta van OxygenOS op de OnePlus 3T gaat, of dat de functie ook is geactiveerd op andere toestellen.

OnePlus en persoonlijke data

Eind 2017 bleek tevens dat OnePlus-toestellen gebruikersdata doorstuurden naar de servers van de fabrikant. Ook dit gebeurde zonder dat gebruikers er erg in hadden. OnePlus ontving onder andere hoe vaak je jouw toestel ontgrendelde, hoe vaak je bepaalde apps opende en bij welke wifi-verbindingen en mobiele netwerken je in de buurt was. Lees meer over de OnePlus privacy-optie bij nieuwe installaties die dit probleem moet oplossen.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu