De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom OnePlus zijn OxygenOS-skin opensource maakt – update

Wouter Nijsen
9 juni 2016, 16:26
2 min leestijd
Waarom OnePlus zijn OxygenOS-skin opensource maakt – update

Een paar dagen voor de onthulling van de OnePlus 3 heeft OnePlus zijn OxygenOS-skin opensource gemaakt. Dat betekent dat andere ontwikkelaars nu met de software aan de slag kunnen.

Lees verder na de advertentie.

Update: OnePlus laat via zijn forum weten dat OxygenOS toch niet opensource wordt gemaakt. Wel wordt de kernel en zogeheten `device tree` vrijgegeven, waardoor het maken van custom roms voor de software makkelijker wordt.

OxygenOS opensource

OnePlus heeft de broncode van OxygenOS opensource gemaakt en op Github gezet. Dit betekent dat de software volledig open is en andere ontwikkelaars aanpassingen kunnen doorvoeren aan de code. Andere fabrikanten als Samsung, HTC en Huawei houden hun Android-skin bewust gesloten, omdat ze niet willen dat anderen er aanpassingen aan doen.

oxygenos

OnePlus` beslissing om OxygenOS opensource te maken is enigszins opvallend. Vorig jaar, toen OxygenOS nog in ontwikkeling was, liet het bedrijf weten  de software niet opensource te maken omdat het ‘geen community-build, maar een echt besturingssysteem` is. Dat laatste was vooral een sneer richting CyanogenMod, dat standaard op de OnePlus One geïnstalleerd stond, maar later door een ruzie tussen OnePlus en Cyanogen werd vervangen.

Het opensource maken van Oxygen OS is vooral goed nieuws voor ontwikkelaars. Zij kunnen nu helpen om de software verder te verbeteren door bijvoorbeeld functies toe te voegen. De keuze van OnePlus heeft mogelijk ook te maken met het nieuws dat Paranoid Android, één van de bekendste custom roms, weer terug is en zijn nieuwste software ook beschikbaar maakt voor OnePlus-toestellen. OnePlus nam vorig jaar enkele ontwikkelaars van  Paranoid Android in dienst  om te werken aan OxygenOS.

Het open source maken van de software kan ook een zet zijn van OnePlus om de OnePlus 3 aantrekkelijker te maken. De OnePlus 2 werd onder meer door de geslotenheid van OxygenOS met minder enthousiasme ontvangen dan zijn voorganger.

Meer over OnePlus

Het lijkt erop dat de OnePlus 3, die aanstaande dinsdag wordt onthuld, zal draaien op de laatste versie van OxygenOS, gebaseerd op Android 6.0 (Marshmallow). Volgens de laatste geruchten beschikt het toestel ook over een 5,5 inch-scherm, Snapdragon 820-chip, 4GB RAM en een 16 en 8 megapixel-camera.

De onthulling van de OnePlus 3 is live te volgen in virtual reality. Enkele uren na de presentatie is het toestel te koop, waarbij je geen invite meer nodig hebt om het aan te kunnen schaffen. Ook voor toekomstige apparaten zal OnePlus geen invitesysteem meer hanteren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu