‘Netflix voor e-books’ stopt, Google neemt team over

Redactie
22 september 2015, 12:56
2 min leestijd
‘Netflix voor e-books’ stopt, Google neemt team over

Start-up Oyster werd in 2012 opgericht en kreeg al snel de stempel ‘Netflix voor e-books’. Drie jaar later laten de oprichters weten te stoppen met de dienst. Google zou nu bevestigd hebben dat een deel van het personeel aan de slag gaat voor Play Books. Wat betekent dit?

Lees verder na de advertentie.

Telefoon leesmedium van de toekomst

Oyster bood voor één vaste prijs toegang tot de gehele online bibliotheek die in twee jaar tijd tot meer dan een miljoen boekentitels is uitgegroeid. Er werd 17 miljoen dollar geïnvesteerd in het bedrijf. Toch laten de oprichters op hun eigen website weten te  stoppen met de dienst, ondanks dat ze zelf zeggen meer dan ooit te geloven dat de telefoon in het komende decennium het belangrijkste leesmedium wordt.

oyster

Over de precieze reden dat de online dienst ermee stopt blijven ze vaag: “Vooruitkijkend, denken wij dat we deze visie op e-books het beste kunnen realiseren door nieuwe kansen te pakken. Dit gezegd hebbende, zullen wij de komende maanden stappen ondernemen om de bestaande Oyster-dienst af te bouwen.” Wel zegt het bedrijf binnenkort meer bekend te maken.

Google Play Books neemt personeel over

Een medewerker van Google zou vervolgens tegenover Re/code bevestigd hebben dat een deel van het Oysterteam, waaronder volgens ingewijden de ceo en mede-oprichters, voor Googles eigen boekendienst Play Books gaat werken. Daarentegen wil Google niet bevestigen dat ze het bedrijf Oyster ook hebben overgenomen. Wel betalen ze volgens onbekende bronnen een tegemoetkoming aan de investeerders voor de overname van het personeel.

Play Books Material Design

Wat betekent deze overname?

Google heeft eerder personeel van stoppende start-ups overgenomen, waarna het zelf een zeer vergelijkbare dienst op de markt bracht. Eerder dit jaar sloot bijvoorbeeld Homejoy zijn deuren. Het bedrijf verbond via hun online dienst klanten met schoonmakers. Twintig van Homejoys medewerkers werden overgenomen door Google, waarna een maand later de zoekdienst  Google eenzelfde ‘gesponsorde’ koppeling toonde in de zoekresultaten.

De vraag is nu of Google hetzelfde zal gaan doen met Google Play Books na het inhuren van het personeel van Oyster. Oyster is niet de enige ‘Netflix voor e-books’. In juli 2014 begon Amazon voor tien dollar per maand een e-bookservice en in mei dit jaar lanceerde het Nederlandse Bruna Bliyoo waar je voor een vast bedrag per maand meerdere e-books of tijdschriften kunt lenen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bronnen: Re/code, Oyster
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu