Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Populaire rom Paranoid Android eindelijk weer beschikbaar

Gijs Ettes
1 juni 2017, 9:31
2 min leestijd
Populaire rom Paranoid Android eindelijk weer beschikbaar

De populaire Android-rom Paranoid Android is terug van weggeweest en nu te downloaden voor de OnePlus 3 en diverse Google-smartphones.

Lees verder na de advertentie.

Dit kun je met Paranoid Android

Paranoid Android was lange tijd – samen met het inmiddels ter ziele gegane CyanogenMod – de populairste alternatieve Android-versie. In 2015 werd de ontwikkeling gestaakt, maar vandaag maakt de rom eindelijk zijn terugkeer. De laatste versie is gebaseerd op Android 7.1.2 en beschikbaar voor de Google Pixel, Google Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5X en OnePlus 3 en 3T.

paranoid android

De ontwikkelaars testen hun software daarnaast voor oudere devices als de OnePlus 2, OnePlus One, OnePlus X, Nexus 5 en Nextbit Robin. Zodra de builds stabiel genoeg zijn, worden ze als download beschikbaar gesteld. In de nabije toekomst wordt de ondersteuning verder uitgebreid, zodat ook toestellen die officieel geen Android Nougat ontvangen, toch over deze versie kunnen beschikken.

Uniek aan Paranoid Android zijn de Pie Controls, die de traditionele Android-knoppen vervangen door een cirkelvormig menu dat je met een veegbeweging tevoorschijn tovert. Dat bespaart ruimte. Daarnaast heeft de rom een zogeheten Color Engine, waarmee je snel het thema en de kleuren van de interface aanpast. Ook zijn er handige manieren om met veegbewegingen specifieke apps en functies te openen. Paranoid Android ondersteunt bovendien functies om snel de camera te starten (twee keer drukken op de powerknop), je smartphone te ontwaken (‘tap to wake’) en notificaties te checken als je hem optilt.

Aan de slag

Op de website van XDA Developers lees je meer over Paranoid Android en vind je de laatste builds. Voor de installatie van de rom heb je een ontgrendelde bootloader nodig en moet je een custom recovery draaien. Ook wordt aangeraden om vooraf een back-up van belangrijke gegevens te maken en je toestel te resetten.

Na het flashen van de rom moet je nog even handmatig dit pakket Google-apps downloaden. Die worden niet standaard meegeleverd met Paranoid Android.

Lees ook: Wat is een custom recovery en hoe installeer je die?

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu