Parrot Asteroid: hands-on met autoradio op Android

Redactie
14 mei 2011, 16:01
3 min leestijd
Parrot Asteroid: hands-on met autoradio op Android
parrot asteroid hands-on

Parrot liet afgelopen week in Amsterdam de Parrot Asteroid voor het eerst in Nederland zien. De Asteroid is een autoradio die draait op Android en is voorzien van apps, maar dat betekent helaas niet dat je er allerlei eigen apps op kunt installeren. Op onze vraag wat het voor de eindgebruiker nu zo handig maakt dat deze autoradio op Android draait, was de vraag dan ook voorspelbaar: het is een open systeem en je kunt makkelijk de apps updaten die je meegeleverd krijgt, maar daar blijft het dan wel bij. Navigatie-apps installeren is nog niet mogelijk.

Het van oorsprong Franse Parrot liet deze Asteroid-autoradio afgelopen januari al zien op de CES (we hadden toen ook al een hands-on ervaring). Sindsdien is bekend geworden dat het systeem 300 euro gaat kosten in de Nederlandse winkels. De autoradio is voorzien van een aantal apps die met GPS en 3G-verbinding werken. Je krijgt een GPS-accessoire meegeleverd maar voor de 3G-verbinding zul je zelf moeten zorgen. Dit kan bijvoorbeeld met een dongle waarin je een simkaart stopt en die je via de USB-poort aansluit op de Asteroid. maar het kan ook via tethering vanuit je Android-toestel.

Lees verder na de advertentie.

parrot persmeeting 1

De autoradio zelf heeft een 3,2 inch kleurenscherm met draaiknop voor de bediening, waar je ook op kunt drukken om een keuze te bevestigen. Er zit een home- en een backknop op om terug te keren naar het vorige scherm of het hoofdmenu en een aparte toets om de spraakherkenning te activeren. Dit werkt ook met Nederlandse stemmen, zelfs wanneer je een regionaal accent hebt. Je kunt bijvoorbeeld een contactpersoon zoeken door de naam te noemen of een albumnaam roepen als je muziek wilt luisteren. Voor degenen met een iPod of iPhone is er ook een aansluiting voor deze apparaten gemaakt, plus een USB-aansluiting, SD-kaartslot en line-in. Een subwoofer en vier versterkers (55 Watt) zorgen voor de audio.

parrot persmeeting 2

Die audiofuncties kun je bijvoorbeeld gebruiken om radiostations te beluisteren, één van de internetfuncties op dit apparaat. Je hebt de keuze uit honderdduizenden radiostations en podcasts. Een andere optie is het streamen van muziek vanaf je toestel, bijvoorbeeld lokaal opgeslagen muziek op je Android-toestel of een online dienst zoals Spotify. Met Bluetooth kun je de muziek streamen naar de Parrot Asteroid. Om te kunnen bellen levert Parrot een accessoire met twee microfoons mee, waarvan je de kabels bijvoorbeeld weg kunt werken in je dashboard en die je kunt bevestigen aan de achteruitkijkspiegel.

Navigatie met de Parrot Asteroid

Wat de apps betreft heb je de beschikking over Google Maps, waarmee je via een pijltje op het scherm kunt navigeren. Maar echt spraakgebonden navigatie zoals je op je Android-toestel met apps als Navigon gewend bent, heb je niet. Je ziet een stipje op de kaart die je huidige locatie aangeeft, waarbij je steeds op het scherm moet tappen om de volgende aanwijzing te zien. De app geeft je ook toegang tot interessante plaatsen (POI’s), waarbij je op de kaart kunt zien waar een bepaalde winkel of een restaurant zich bevindt. Vanuit de app kun je meteen handsfree bellen. Een ander soort toepassing is het zoeken van goedkope adressen om te tanken. De app toont welke prijzen de tankstations in de buurt hanteren. Zo kun je geld besparen om de 300 euro van deze Parrot Asteroid terug te verdienen.

In totaal levert Parrot vier applicaties mee: iCoyote voor verkeersinformatie, de tankapplicatie, Orange Liveradio voor het afspelen van streaming radiozenders en een kaartapplicatie. Toekomstige apps kun je via een usb-stick of sd-geheugenkaartje op de autoradio installeren. Rechtstreekse installatie via internet is nog niet voorzien.

parrot asteroid kaart

Is het handig, zo’n autoradio met Android? Op dit moment biedt het besturingssysteem nog niet zoveel extra’s. Het is een gesloten systeem waarbij je standaard nog niet zoveel kunt doen. Je hebt geen toegang tot de Android Market en je kunt er geen simkaart insteken. Internetten werkt alleen met de apps die Parrot zelf meelevert. En hoewel het handig is dat je je apps snel kunt updaten (via een usb-stick) had Parrot er meer uit kunnen halen. Wellicht moet het apparaat gehackt worden om het Ă©cht interessant te maken.

Voor €300 ligt de Parrot Asteroid binnenkort in de winkel.

parrot asteroid achterkant
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu