Petitie over betaalde apps in Android Market gestart

google checkoutBijna twee jaar geleden kondigde Google de Android market aan. Vanaf oktober 2008 konden de eerste Android-gebruikers gaan winkelen, maar het duurde nog maanden voordat het betaalsysteem rond was. Tegenwoordig kun je in Nederland, Japan, de VS en een rijtje andere landen betaalde apps kopen, maar dat is nog lang overal het geval. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is misschien wel België: terwijl de Nederlanders al maanden apps kunnen kopen, ben je net over de grens aangewezen op alleen gratis apps (of een trucje om toch apps te kunnen kopen).

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Je kunt bijvoorbeeld wel apps rechtstreeks bij de ontwikkelaar kopen of bij alternatieve softwarewinkels zoals SlideMe. Voor gebruikers is het vervelend, maar ook voor ontwikkelaars, die hun afzetmarkt beperkt zien worden.

Een Zweedse ontwikkelaar besloot er iets aan te doen en startte een petitie: meer dan 3.600 handtekeningen zijn er de afgelopen 10 dagen verzameld en bijna 1.000 steunbetuigingen via Facebook. Het zijn vooral Zweden die de petitie hebben getekend, maar ook een reeks ontwikkelaars. Het is niet helemaal duidelijk waarom Google de betaaloptie niet aanbiedt. Zelf zegt het bedrijf hard te werken aan betaalopties in meerdere landen, maar het zou veel sneller kunnen gaan. Bijvoorbeeld door een alternatieve betaalmethode zoals PayPal beschikbaar te stellen. Nu zitten mensen vast aan Google Checkout en daarvoor heb je een lokale creditcard nodig. Zelfs als je in een land woont met betaaloptie is dat nog een beperking: veel scholieren hebben nog geen eigen creditcard.

Meer info over de petitie is hier te vinden: Lost opportunities in the Android Market.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.