Waarom Pie nog niet opduikt in de Android-distributiecijfers

Erwin Vogelaar
29 september 2018, 10:10
2 min leestijd
Waarom Pie nog niet opduikt in de Android-distributiecijfers

Google heeft de nieuwste distributiecijfers voor Android gepubliceerd en Android 9.0 (Pie) is nog steeds niet te zien. Maar hoe komt dat?

Lees verder na de advertentie.

Android Pie distributiecijfers in september

Google is bijna twee maanden geleden begonnen met de uitrol van Android 9.0 (Pie). Allereerst enkel naar zijn Pixel-smartphones, maar later ook naar de populaire OnePlus 6 en nu Nokia 7 Plus. Toch duikt Pie niet op in de nieuwste editie van de Android-distributiecijfers. Wat is er aan de hand?

Google publiceert regelmatig nieuwe cijfers over de distributie van de verschillende Android-versies. Voor deze cijfers wordt gekeken naar alle Android-toestellen die de afgelopen zeven dagen de Play Store hebben bezocht. Hoewel dit geen compleet overzicht geeft over elk Android-toestel op de wereld, zijn dit wel de apparaten die nog actief worden gebruikt.

Waarom staat Pie er nog niet tussen?

De genoemde smartphones waar Pie voor beschikbaar is, zijn maar een kleine fractie van alle actieve toestellen. Daarnaast installeert lang niet iedereen direct beschikbare updates. Zo is de Pie-update voor de Nokia 7 Plus pas sinds gisteren beschikbaar. Het zal ons tevens niet verbazen als nog minder dan de helft van alle OnePlus 6-eigenaars de nieuwste update heeft geïnstalleerd. Daarom is het logisch dat Pie nog niet opduikt in de distributiecijfers.

android pie distributiecijfers

Android Oreo groeit wel

Android 8.0 (Oreo), de vorige versie van het besturingssysteem, staat wel op steeds meer toestellen. Oreo staat inmiddels op 19,2 procent van alle actieve smartphones. Hiervan zit wel nog maar 5,8 procent op Android 8.1.

Android 7.0 (Nougat) is het populairst, met een distributie van 29,3 procent. Daarna volgt Android 6.0 (Marshmallow) met 21,6 procent.

Verbetering in de toekomst

Zulke cijfers worden vaak belachelijk gemaakt, want waarom heeft nog haast niemand Pie terwijl al wel veel iOS-gebruikers de nieuwste versie van dat besturingssysteem hebben? Bij Android ligt de verantwoordelijkheid echter grotendeels bij de verschillende fabrikanten.

Google maakt wel grote stappen om in de toekomst zijn updates sneller uit te kunnen rollen naar meer apparaten. Benieuwd wanneer jouw toestel Pie krijgt? Check dan onze Pie-updateoverzicht. Lees onze Android 9.0 (Pie) review om er achter te komen waarom deze update de moeite waard is.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu