Piraterij in de Android Market: boeken voor spotprijzen

Redactie
8 augustus 2010, 16:54
3 min leestijd
Piraterij in de Android Market: boeken voor spotprijzen
android ebooks

Als je naar de Android Market gaat, verwacht je dat je applicaties tegenkomt die door de beugel kunnen. Google heeft gekozen voor een ‘zelfreinigend’ systeem waarbij de topapplicaties komen bovendrijven en de rotzooi vanzelf uit beeld verdwijnt. Natuurlijk is er piraterij, maar zolang je netjes in de Android Market blijft en geen schimmige downloadsites bezoekt, kun je met een schoon geweten alles installeren… toch? Dat blijkt niet zo te zijn: zelfs als je betaalde applicaties koopt kun je je schuldig maken aan illegale praktijken. Ontwikkelaars blijken de inhoud van downloadsites voor grof geld te verkopen.

Dat bleek toen ik in de Android Market een koopje dacht te scoren met een Nederlandstalig e-book. De prijs van $4,99 leek heel redelijk. Het geld komt echter niet bij de auteur of bij de uitgever terecht, maar bij een slimme exploitant die de downloadsites heeft leeggetrokken en er goed geld mee verdient. Ik kwam de werkwijze op het spoor toen ik het boek ‘De Damesparade’ voorbij zag komen op de website Cyrket. Een Nederlands boek? Weliswaar een onbekende chicklit-roman, maar mijn aandacht was gewekt. Een Nederlands e-book voor $4,99 is een koopje, aangezien Nederlandse e-books met het hoge BTW-tarief van 19% te maken hebben en daarom relatief duur zijn in vergelijking met de paperback-versie (waar slechts 6% BTW op wordt geheven). Bij Bol.com kost hetzelfde boek €12,65 in beveiligd ePub-formaat. Het klinkt dan wel heel aantrekkelijk om een Android-applicatie te kopen, die minder dan de helft kost en ook nog eens geoptimaliseerd is voor je toestel. Klinkt te goed om waar te zijn… en dat is het ook.

Lees verder na de advertentie.

‘De Damesparade’ besloot ik links te laten liggen, maar ik ging wel op zoek naar andere Nederlandse boeken. Misschien had deze uitgever ook nog andere boeken naar Android-formaat omgezet. Al snel bekruipt je dan het gevoel dat er toch iets mis is met het aanbod. Zouden schrijvers zoals Hugo Claus en Tomas Ross echt hun boeken via zo’n onbekende Android app-ontwikkelaar verspreiden? En wat doet een gratis Saskia Noort-applicatie in de Android Market?

Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en $4,99 afrekent, heeft misschien nog even het gevoel het koopje van de eeuw te hebben gescoord. Maar al snel ontdek je dat je genept bent: er opent binnen de app een pagina van een filesharingsite, waar een zekere ‘joopleiden’ zijn boekencollectie heeft gedumpt. Je ontdekt dit pas nadat je hebt afgerekend.

boeken-android

Gelukkig biedt de Android Market een mogelijkheid om je geld terug te vragen, maar Google zou met miljoenen gedigitaliseerde boeken als een van de weinige partijen goed in staat moeten zijn om copyrighted content te herkennen. Natuurlijk heb ik de boeken gerapporteerd als ongewenste content, maar met dagelijks duizenden nieuwe apps in de Android Market is het vechten tegen de bierkaai.

Daarom een waarschuwing: zelfs wanneer je te goeder trouw denkt te betalen voor je content, kan je je schuldig maken aan een illegale activiteit. Ook al lijkt $4,99 een heel redelijke prijs voor een ebook, als andere aanbieders veel meer rekenen kan er iets niet helemaal in de haak zijn.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's