De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Opinie: LG was de verkeerde keuze voor de Google Pixel 2

Erwin Vogelaar
24 oktober 2017, 19:11
3 min leestijd
Opinie: LG was de verkeerde keuze voor de Google Pixel 2

De problemen van de Pixel 2 hebben een duidelijke oorzaak: Google koos voor LG om de schermen te maken. Dit had het bedrijf niet moeten doen.

Lees verder na de advertentie.

Googles Pixel 2-problemen en LG

Vanuit verschillende kanten horen we berichten over de schermproblemen van de Pixel 2 XL, de nieuwste grote smartphone van Google. Zo lijkt het toestel na een kleine week al last te krijgen van inbrandproblemen. Dit betekent dat als er onderdelen lang in beeld staan, de pixels vastbranden en er zo altijd een waas van dat onderdeel in beeld blijft.

De Pixel 2 XL maakt gebruik van een poled-scherm (de p staat voor plastic), een oled-scherm met een ‘twist’. Oled-schermen zijn doorgaans extra gevoelig voor inbranden. Dit gebeurt echter pas na lang gebruik, zoals enkele jaren. Bij de Pixel 2 XL melden gebruikers echter al problemen na een week. Dit terwijl het scherm van het toestel maar zo’n drie uur per dag aan staat.

Zwarte smeer

Ook zijn er klachten over de verdere kwaliteit van het scherm, zoals dat kleuren heel anders ogen als je het scherm van een andere hoek bekijkt. Anderen klagen over groene lijnen en dode pixels. Weer anderen over extreem ‘zwarte smeer’. Dit is een fenomeen waarbij er met zwarte pixels een soort smeereffect ontstaat. Dit is heel duidelijk te zien in de video in deze tweet:

In de video hieronder is tevens duidelijk het verschil tussen de Pixel 2 (rechts) en Pixel 2 XL (links) te zien. De Pixel 2 maakt namelijk gebruik van een ander scherm:

Techwebsite The Verge heeft de reviewscore van zijn Pixel 2-review zelfs verwijderd tot er meer duidelijk is. Google stelt het probleem serieus te nemen en nu te onderzoeken.

Dit is er gebeurd

Google heeft gekozen voor LG om de Pixel 2 XL-schermen te maken. Eerder dit jaar heeft Google zelfs flink geïnvesteerd in de schermdivisie van LG, om de Pixel 2 XL te voorzien van een oled-scherm. Dit is een opvallende keuze, want het Koreaanse bedrijf had nog weinig ervaring met deze technologie. De specialisatie van LG is lcd.

De eerste recensies van de nieuwe LG V30 geven aan dat ook dit oled-scherm problemen heeft. Zo noemt The Verge het scherm gewoonweg slecht. LG is dus nog lang niet zo goed in het maken van oled-schermen als Samsung, de marktleider op dit gebied.

Verkeerde keuze

Waarom Google voor LG boven Samsung heeft gekozen is niet duidelijk. Google heeft vaker met LG samengewerkt, bijvoorbeeld aan verschillende Nexus-apparaten. Daarnaast was Samsung al door Apple gekozen als schermleverancier voor de nieuwe iPhones, dus had het bedrijf wellicht geen capaciteit meer om ook nog voor de Pixel 2 XL aan de slag te gaan.

pixel 2-problemen

De kans is echter groter dat Google niet afhankelijk wil zijn van Samsung. Dat is Apple nu wel en daar betaalt het bedrijf ook flink voor. Hierdoor verdient Samsung op dit moment zelfs meer aan elke verkochte iPhone X dan elke verkochte Galaxy. LG blijkt echter de verkeerde keuze en dat had Google kunnen voorzien. De oled-schermen van de oudere LG G Flex en G Flex 2 vielen namelijk ook al vies tegen.

Op de verpakking van de Pixel 2 XL is duidelijk te lezen dat de smartphone ‘Made by Google’ is. Google neemt hiermee de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit. Dit doet het bedrijf om als merk steviger tegenover Apple en de iPhone te staan. Als er echter nog zulke grote fouten worden gemaakt, betekent dat weinig.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 2 XL
Google Pixel 2 XL

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu