Google is druk bezig met de Pixel 2 en kan volgens ons inspiratie vinden bij onder andere Blackberry en de Samsung Galaxy S8. Als Google met de Pixel 2 veiligheid goed regelt, kan dat een belangrijke stap zijn om het imago van Android te verbeteren.
Lees verder na de advertentie.
Pixel 2 veiligheid
De Google Pixel en Pixel XL zijn mooie toestellen. Deze smartphones dienen als voorbeeld voor andere fabrikanten, want ze laten zien wat Android kan zijn. Dit werkt, want wat de Pixel goed doet nemen anderen nu over. De camera dient als nieuwe standaard waar alle fabrikanten naar toe zullen streven. Huawei komt al dichtbij met de camera in de P10. Dit is echter het enige waarin de Pixel op dit moment mee weet te inspireren
De kans is groot dat het design van de Pixel 2 inmiddels al vast staat. Google heeft het bestaan van de smartphone al bevestigd en ook de codenamen zijn bekend van de kleine en grote versie. De toestellen worden gemaakt onder de namen ‘walleye’ en ‘muskie’. Dit is een nieuwe kans voor Google om fabrikanten echt te inspireren en wij hopen dat de focus komt te liggen op veiligheid.
Android en veiligheid
Android heeft een slecht imago als het gaat om veiligheid. Dit is niet voor niets, want het besturingssysteem is vaak negatief in het nieuws. De kwetsbaarheden van het systeem worden regelmatig misbruikt. Klik op een verkeerde link of open een verkeerde app en je geeft je toestel vrij aan kwaadwillenden voor complete controle. Google wordt wel steeds beter in het vrijgeven van updates om deze kwetsbaarheden te verhelpen. De Android-maker deelt tegenwoordig deze beveiligingsupdates op in segmenten, zodat fabrikanten de meest kritieke updates als eerste kunnen testen en uitrollen op hun toestellen. Dit proces blijft echter nog veel te traag.
Er zijn uiteraard talloze manieren waarop je Android zo veilig mogelijk kunt gebruiken. Als lezer van Android Planet ben je hier ongetwijfeld bewust van. Denk bijvoorbeeld aan het alleen installeren van apps uit de Play Store en niet uit andere bronnen. Maar ook het gebruiken van een wachtwoordmanager, een vpn en het zo snel mogelijk updaten van je toestel wanneer dit mogelijk is. Bij goed gebruik is Android niet zozeer onveilig, maar omdat goed gebruik wel extra moeite kost blijft de iPhone het boegbeeld van een veilige smartphone.
Het grote probleem voor Android en Google is het imago. Android wordt in het algemeen gezien als onveilig, maar hier kan Google iets aan doen met de Pixel 2. Samsung en Blackberry geven alvast het goede voorbeeld.
Dit doen Samsung en Blackberry
Samsung zet met de Samsung Galaxy S8 de volgende stap in veilig Android-gebruik. Dit gebeurt met de toevoeging van een irisscanner. Net als een unieke vingerafdruk, heeft ook iedereen een unieke iris. Deze iris scannen legt dus een extra laag veiligheid over het toestel heen. Niet enkel om de smartphone te ontgrendelen, maar bijvoorbeeld ook voor het doen van betalingen.
Het laatste nieuws is dat het toestel mogelijk ook onze gezichten kan herkennen. Dit is bedoeld om het scannen beter te maken, want de irisscanner in de Galaxy Note 7 werkte alleen als je jouw hoofd er recht voor hield.
Maar als er één smartphonebedrijf zich nu vol op beveiliging stort, dan is het BlackBerry. Het nieuwste voorbeeld hiervan is de app Privacy Shade, waarmee meekijkers op het scherm geweerd worden.
Maar kijk verder ook eens eens naar de DTEK-toestellen van BlackBerry of de Priv. Op deze smartphones staat standaard extra software die je OS-gebruik in de gaten houdt en je een melding stuurt als je privacy op het spel staat. De toestellen geven tevens een algemeen veiligheidsniveau van je toestel, waarbij onder andere gekeken wordt naar apps en encryptie. Alle data wordt versleuteld en er wordt een wachtwoordmanager bij het toestel geleverd.
Dit kan Google doen
Deze bedrijven nemen het voortouw als het gaat om veiligheid en Android, maar eigenlijk zou Google dit moeten doen. De Pixel-toestellen zijn niet gemaakt om een verkoopsucces te worden, maar dienen als voorbeeld voor alle andere Android-fabrikanten hoe kwaliteit en Android samen kunnen komen.
Google kan met de volgende Pixel, of de derde versie uit 2018, laten zien hoe veilig Android kan zijn. Mogelijk met nieuwe hardware om onze identiteit te bevestigen, of met nieuwe software waardoor het beveiligen van je toestel voor iedereen een eitje is. Dan kan Google niet alleen andere fabrikanten inspireren om veiligheid serieus te nemen, maar ook het algehele imago van Android verbeteren.
Lees het laatste nieuws over Google
- YouTube ziet er nu kleurrijker uit op de Chromecast met Google TV (1-12)
- Hoe zit het met privacy in Android Auto? (30-11)
- Oude smartphone? Binnenkort geen Chrome en Google Agenda meer (28-11)
- Let op: Google verwijdert oude Gmail-accounts vanaf 1 december (27-11)
- “Nieuwe” Google Maps-app nu ook op Android Auto (27-11)