De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Pixel Launcher uitgelekt: Google Pixel krijgt aangepaste versie van Android

Thomas Haenen
21 september 2016, 13:37
2 min leestijd
Pixel Launcher uitgelekt: Google Pixel krijgt aangepaste versie van Android

De Google Pixel en Pixel XL die op 4 oktober onthuld worden lopen mogelijk op een aangepaste versie van Android 7.1 Nougat. De eerste beelden van de nieuwe ‘Pixel Launcher’ zijn uitgelekt.

Lees verder na de advertentie.

Pixel Launcher

Dat de Google Pixel en Pixel XL de eerste smartphones met Android 7.1 zouden zijn, was inmiddels al redelijk zeker. Nu blijkt dat de twee toestellen echter niet met stock Android, maar met enkele aanpassingen aan de interface gelanceerd zullen worden. Het bedrijf introduceert volgende maand een nieuwe ‘Pixel Launcher’ die op beide smartphones terug te vinden zal zijn, zo beweert het doorgaans betrouwbare Android Police.

Google Pixel launcher

Het zou een opmerkelijke zet zijn van Google. In het verleden introduceerde het bedrijf ieder jaar één of meerdere Nexus-smartphones die op een vrijwel onaangepaste versie van Android liepen. ‘Stock Android’, zoals Google het noemt, is dezelfde versie van het besturingssysteem die het bedrijf vrijgeeft aan andere fabrikanten. Die fabrikanten maken vervolgens zelf wel allerlei aanpassingen, maar de Nexus-reeks was dé plek om Android te zien zoals Google het bedoeld had, zo was de gedachte.

Dit jaar zou Google andere plannen hebben. De Nexus-lijn wordt zeer waarschijnlijk na zeven jaar geschrapt. Waar die toestellen een samenwerkingen waren tussen Google en verschillende fabrikanten, zou Google dit jaar de touwtjes steviger in handen willen nemen. De Google Pixel en Pixel XL worden geproduceerd door HTC, maar zouden grotendeels door Google ontwikkeld zijn. Daarbij hoort dus wellicht ook een aangepaste versie van Android.

Ronde icoontjes in Pixel Launcher

De Pixel Launcher zou over enkele subtiele, maar significante wijzigingen beschikken. Zo worden alle icoontjes voor apps nu automatisch rond weergegeven. Bij sommige apps, zoals Gmail, betekent dat hetzelfde icoontje op een witte achtergrond. Bij andere apps, zoals Google Maps, wordt het bestaande design aangepast om rond te worden.

Google Pixel launcher

Ook lijkt de Pixel Launcher ondersteuning te bieden voor dynamische icoontjes. Dat valt bijvoorbeeld te zien bij het icoontje voor Google Agenda. Op dit moment wordt dat icoontje altijd voorzien van het cijfer ’31’, maar straks wordt dat mogelijk aangepast naar de huidige datum. Zo zou je vandaag automatisch ’21’ zien. Het is onbekend of deze dynamische icoontjes ook voor andere apps gebruikt kunnen worden.

Hoe Google de ronde icoontjes precies gaat gebruiken is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk zal de Pixel Launcher standaard nog de normale afbeeldingen gebruiken en worden de ronde varianten enkel in een speciale modus getoond. Bovendien is het nog maar de vraag hoe het nieuwe design werkt voor bestaande icoontjes van andere ontwikkelaars. Mogelijk worden deze standaard van een witte achtergrond voorzien, al is het nog maar de vraag of dat voor alle apps goed uitpakt.

De Google Pixel, Pixel XL en waarschijnlijk ook de Pixel Launcher worden op 4 oktober officieel gepresenteerd.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu