Google Play Store-adware blijft miljoenen toestellen infecteren

Erwin Vogelaar
17 juni 2017, 13:47
2 min leestijd
Google Play Store-adware blijft miljoenen toestellen infecteren

Play Store adware-apps zijn een groot probleem voor Google. Miljoenen toestellen worden geïnfecteerd, waardoor advertenties blijven opduiken op Android-toestellen.

Lees verder na de advertentie.

Play Store adware richt schade aan

Als we het hebben over malware, gaat het meestal over manieren waarop kwaadwillenden informatie van je toestel stelen of mogelijk zelfs je toestel overnemen. Google weet hier gelukkig steeds meer controle over te krijgen in de Play Store. Een specifieke vorm van malware blijft er echter tussendoor glippen. Dat gaat om adware. Een app geïnfecteerd met adware laat constant advertenties op je toestel zien. Onderzoeksbedrijf SophosLabs maakt melding van een nieuw ontdekte vorm die al miljoenen toestellen heeft geïnfecteerd.

SophosLabs stelt eerder deze week een nieuw type adware gevonden te hebben in de Play Store. Die is in 47 apps in de Play Store gevonden, zoals onderstaande app Snap Pic Collage Color Splash. De apps zien er onschuldig uit en zijn daarom al meer dan zes miljoen keer gedownload. Zodra de apps zijn geïnstalleerd, laten ze advertenties op je scherm zien. Ook als je de app geforceerd sluit blijven de advertenties komen.

play store adware

SophosLabs werkt samen met Google om deze geïnfecteerde app te verwijderen, maar het lijkt haast op dweilen met de kraan open. De apps blijven maar komen. Het probleem met adware-apps is dat Google deze apps slecht kan filteren. Daarom staan ze vrij in de Play Store en worden ze pas verwijderd als een bedrijf als SophosLabs erachter komt.

Om jezelf te beschermen bij het downloaden van apps moet je controleren of je de aanbieder kunt vertrouwen, hoe vaak de app al gedownload is en of de recensies positief zijn. Het is dus altijd zinvol als je zelf een adware-app ontdekt, om een negatieve recensie in de Play Store te schrijven om anderen te waarschuwen. Ook met deze 4 tips bescherm je jouw Android-toestel tegen virussen.

Lees het laatste nieuws over de Play Store

Bron: Sophos
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu