De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Aangepast Play Store-algoritme treft app-makers en je zoekresultaten

Erwin Vogelaar
4 juli 2018, 15:30
4 min leestijd
Aangepast Play Store-algoritme treft app-makers en je zoekresultaten

Zodra Google zijn Play Store-algoritme aanpast, kan dat grote gevolgen hebben. Dat merken kleine ontwikkelaars nu, maar jij wellicht ook in je zoekresultaten.

Lees verder na de advertentie.

Play Store-algoritme benadeelt kleine app-makers

Google past regelmatig zijn algoritmes aan, zodat je de beste zoekresultaten in de Play Store krijgt. De nieuwste verandering heeft echter grote gevolgen, met name voor kleine app-makers. Hun apps zijn plots niet meer terug te vinden in de winkel, waardoor ze nauwelijks meer worden gedownload, en de makers veel minder geld verdienen. De veranderingen zijn op 21 juni doorgevoerd, zonder uitleg van Google.

De nieuwe algoritmes zijn ongetwijfeld deels bedoeld om alleen kwaliteit-apps naar boven te laten drijven. De Play Store heeft namelijk een groot probleem als het gaat om malware. Het nadeel van deze actie is echter dat ook de goede apps van kleine ontwikkelaars daardoor niet meer zichtbaar zijn.

Gamemakers verliezen inkomsten

Op verschillende plekken maken app-makers melding van dit probleem. Een ontwikkelaar stelt in een thread op Reddit, dat een app die eerst 5000 downloads per dag kreeg, in een paar dagen is gezakt naar 2500 per dag, daarna 800 en nu nog minder. “Wat kan de oorzaak zijn?”, vraagt deze j0hka. “De app is mijn kostwinning, dus dit is best eng.” In de reacties klinken ook andere ontwikkelaars. Zoals Reddit-gebruiker ulterior-motives: “Ik dacht dat ik de enige was.” Of pep_dj: “Mijn app-downloads zijn in twee dagen met 50 procent gedaald!”

In een andere Reddit-thread schrijft gebruiker AxelSonic: “Ik heb zes games op Google Play. Allemaal in verschillende genres. In de afgelopen drie dagen zijn alle downloads met tien maal gedaald. Wat is er gebeurd?”. Reddit-gebruiker SnoutUp reageert daarop: “Ik kreeg bijna een hartaanval nadat ik dit weekend de statistieken bekeek.”

play store-algoritme

Dat voornamelijk veel kleine gamemakers worden getroffen, blijkt ook uit onderzoek van Vlad Chetrusca op website Gamasutra. Chetrusca stelt dat veel onafhankelijke, kleine Android-gamemakers zelfs tachtig tot negentig procent van hun downloads hebben verloren. Ontwikkelaar Peanut Butter Labs stelt: “We hadden meer dan 80k downloads per dag. Nu is het minder dan 5k en wordt het elke dag minder. Als dit door blijft gaan, dan moeten we onze teams laten gaan en onze bedrijven sluiten.”

Grotere verandering dan ooit

Deze verandering van het Play Store-algoritme lijkt groter dan ooit te voren. Miroslaw Kapalka schrijft in de reacties op Gamasutra: “Ik maak al sinds 2012 apps voor mobiele apparaten en er is nooit een situatie zo drastisch geweest. Bijna al mijn apps zijn getroffen door deze verandering.”

Ook Jonas Abromaitis schrijft: “Sinds 2013 hebben we verschillende wijzigingen in de Google Play-algoritmes voor rankings gezien die de industrie globaal hebben getroffen. Het was altijd een aardbeving voor uitgevers die het voornamelijk van organische downloads moeten hebben. Als we deze eerdere aardbevingen zouden vergelijken met deze, dan waren dat slechts lichte windjes.”

play store algoritme

De gevolgen kunnen groot zijn. Zoals Andrey Kubyshkin, die schrijft: “Ik ben een maand geleden gestopt met mijn baan om full time aan mijn game te werken. Na 22 juni zijn de installaties met negentig procent gedaald, met ongeveer dezelfde omzetdaling. Het lijkt erop dat ik weer een baan moet zoeken.”

Reactie van Google

Ook op het forum van XDA Developers klinken bezorgde app-makers die klagen over de nieuwe veranderingen. Onder andere zou de sectie ‘Vergelijkbare apps’ in de Play Store niet meer goed werken, omdat kleinere apps daar niet meer worden getoond.

Lees ook: De Play Store is het grootste nadeel van Android

De ontwikkelaars klinken geërgerd over het feit dat Google geen heldere uitleg biedt over de situatie. Google Support stuurt wel reacties naar de bezorgde app-makers, maar die krijgen enkel te horen dat het bedrijf er naar zal kijken. Inmiddels is er een groep in berichten-app Discord opgericht voor bezorgde ontwikkelaars. Daar hebben zich al bijna duizend mensen zich aangemeld.

Lastiger zoeken

Voor app-makers kunnen de veranderingen dus grote gevolgen hebben, maar ook voor jou als gebruiker hebben de veranderingen in de algoritmes gevolgen. Zo kan het lastiger zijn om bepaalde apps terug te vinden. Heb je een app eerder al gedownload en kan je deze nu niet meer terugvinden in de Play Store? Dan is het slim om naar ‘Mijn apps en games’ te gaan in de digitale winkel en op ‘Bibliotheek’ te tikken. Vervolgens kun je zoeken in de apps die je ooit hebt gedownload.

Wensen voor een betere Play Store

Op Android Planet denken we regelmatig na over hoe Google Android en de Play Store kan verbeteren. Dit zijn onze 7 wensen voor een betere Play Store.

Lees meer over de Play Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu