Beveiligingsonderzoekers hebben diverse gevaarlijke camera-apps ontdekt die stiekem foto’s van gebruikers verzamelden. De apps zijn inmiddels door Google uit de Play Store verwijderd, maar zijn samen al miljoenen keren gedownload.
Lees verder na de advertentie.
Malafide beauty-apps in de Play Store
Het gaat om 29 camera-apps die via beauty-filters je foto’s ‘opfleuren’, maar in de werkelijkheid afbeeldingen buitmaakten en tegelijk foute advertenties toonden. De beveiligingsonderzoekers van Trend Micro schrijven dat de applicaties gezamenlijk miljoenen keren zijn gedownload, en het zou gaan om apps met onschuldig ogende namen als ‘Pro Camera Beauty’, ‘Cartoon Art Photo’ en ‘Emoji Camera’.
Naast het stelen van afbeeldingen toonden de apps ook advertenties met pornografische afbeeldingen, en probeerden ze gebruikers door te sturen naar webpagina’s om vervolgens persoonlijke data te kapen. De icoontjes van de applicaties zouden ook verborgen worden in het app-overzicht, waardoor gebruikers ze niet konden verwijderen. De apps zijn inmiddels door Google uit de Play Store gehaald.
Google heeft met Play Protect een pakket met beveiligingsfuncties in de Play Store, maar malafide apps komen daar nog regelmatig doorheen. De beauty-apps gebruikten zelfs een speciale manier om uit handen te blijven van Play Protect.
Gevaarlijke apps in de Play Store
Er duiken vaak gevaarlijke apps op in de Play Store, die zich verschuilen achter hele generieke namen en daarom op het eerste gezicht niet per se gevaarlijk ogen. Het is daarom zaak dat je weet waar je op moeten letten om gevaarlijke Android-apps te herkennen, zodat je voorkomt dat je ze installeert. In ons achtergrondartikel bespreken we de meestgestelde vragen over malafide apps, zodat je precies weet wanneer ze gevaarlijk zijn.
Bekijk ook onze video met tips om je smartphone veilig te houden
Bescherm jouw Android-smartphone beter met deze tips
- Abonnementen van 80 euro per week: zo herken je fleeceware-apps (4-10-2020)
- Zo beperk je de gevaren van een openbaar wifi-netwerk (19-7-2020)
- Android-beveiligingsupdate van juli rolt nu uit naar Pixel-telefoons (6-7-2020)
- Groot beveiligingslek in Android treft 90 procent van de toestellen: dit moet je weten (27-5-2020)
- Getest: Dit zijn de beste authenticator-apps voor veiliger inloggen (22-5-2020)
- Onderzoek: ‘Tienduizenden apps lekken per ongeluk gebruikersdata’ (13-5-2020)
- 4 manieren om de fabrieksinstellingen van je Android terug te zetten (10-5-2020)
- Datalekken begrijpen, herkennen en melden: 7 vragen en antwoorden (4-5-2020)
- Tip: zo kun je een anonieme beller achterhalen (28-4-2020)
- VPN-apps voor Android: de 5 beste om je online beveiliging te verbeteren (23-4-2020)