De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google verwijdert malafide beauty-apps die foto’s buitmaakten

Wouter Nijsen
4 februari 2019, 12:33
1 min leestijd
Google verwijdert malafide beauty-apps die foto’s buitmaakten

Beveiligingsonderzoekers hebben diverse gevaarlijke camera-apps ontdekt die stiekem foto’s van gebruikers verzamelden. De apps zijn inmiddels door Google uit de Play Store verwijderd, maar zijn samen al miljoenen keren gedownload.

Lees verder na de advertentie.

Malafide beauty-apps in de Play Store

Het gaat om 29 camera-apps die via beauty-filters je foto’s ‘opfleuren’, maar in de werkelijkheid afbeeldingen buitmaakten en tegelijk foute advertenties toonden. De beveiligingsonderzoekers van Trend Micro schrijven dat de applicaties gezamenlijk miljoenen keren zijn gedownload, en het zou gaan om apps met onschuldig ogende namen als ‘Pro Camera Beauty’, ‘Cartoon Art Photo’ en ‘Emoji Camera’.

Android onveilig

Naast het stelen van afbeeldingen toonden de apps ook advertenties met pornografische afbeeldingen, en probeerden ze gebruikers door te sturen naar webpagina’s om vervolgens persoonlijke data te kapen. De icoontjes van de applicaties zouden ook verborgen worden in het app-overzicht, waardoor gebruikers ze niet konden verwijderen. De apps zijn inmiddels door Google uit de Play Store gehaald.

Google heeft met Play Protect een pakket met beveiligingsfuncties in de Play Store, maar malafide apps komen daar nog regelmatig doorheen. De beauty-apps gebruikten zelfs een speciale manier om uit handen te blijven van Play Protect.

Gevaarlijke apps in de Play Store

Er duiken vaak gevaarlijke apps op in de Play Store, die zich verschuilen achter hele generieke namen en daarom op het eerste gezicht niet per se gevaarlijk ogen. Het is daarom zaak dat je weet waar je op moeten letten om gevaarlijke Android-apps te herkennen, zodat je voorkomt dat je ze installeert. In ons achtergrondartikel bespreken we de meestgestelde vragen over malafide apps, zodat je precies weet wanneer ze gevaarlijk zijn.

Bekijk ook onze video met tips om je smartphone veilig te houden

Bescherm jouw Android-smartphone beter met deze tips

Bron: Trend Micro
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu