Play Store geeft app-makers vinkje om rootgebruikers te blokkeren

Erwin Vogelaar
19 mei 2017, 19:21
2 min leestijd
Play Store geeft app-makers vinkje om rootgebruikers te blokkeren

Na Snapchat, Pokémon GO en Netflix zullen waarschijnlijk meer apps in de Play Store rootgebruikers blokkeren. Google maakt dit extra makkelijk voor app-makers via een instelling in de Play Store.

Lees verder na de advertentie.

Een vinkje om in Play Store rootgebruikers te blokkeren

Android-gebruikers die hun toestel rooten, kunnen binnenkort mogelijk veel minder apps downloaden via de Play Store. Google introduceert namelijk een instelling in de Google Play Developer Console, waar app-makers kunnen aangeven of hun apps beschikbaar moet zijn voor rootgebruikers.

Als app-makers hun app uploaden naar de Play Store, dan krijgen de optie om ‘SafetyNet exclusion’ aan te vinken. Dit betekent dat smartphones die als onveilig worden beschouwd of die niet gecertificeerd zijn door Google, geweerd worden van het downloaden van de app. Rootgebruikers en mensen die een custom rom draaien, zien met deze instelling de app dus niet terug in de zoekresultaten van de Play Store. Gaan ze naar de specifieke app-pagina, dan krijgen ze een melding dat het toestel niet compatibel is met de app.

play store rootgebruikers

Eerder hebben Snapchat, Pokémon Go en zeer recentelijk nog Netflix rootgebruikers geblokkeerd. Deze actie wordt ondernomen om gebruikers te weerhouden misbruik te maken van de app. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden en verspreiden van video’s uit Netflix, of het vals spelen in Pokémon GO.

Op deze manier stuurt Google rootgebruikers dus naar andere plekken om apps via apk-bestanden te downloaden. De nieuwe instelling blokkeert gebruikers namelijk enkel van het downloaden van de app via de Play Store. Het weerhoudt gebruikers niet om apps op een andere plek te vinden, te downloaden en te installeren. Apps buiten de Play Store om downloaden en installeren is echter een stuk onveiliger, omdat je op deze manier een grotere kans hebt malware te installeren. Deze stap is dus duidelijk bedoeld ten behoeve van app-makers. Een groot deel van de Android-gebruikers wordt hiermee benadeeld.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu