De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo zorgt Google dat app-updates in de Play Store kleiner worden

Erwin Vogelaar
23 juli 2016, 9:40
2 min leestijd
Zo zorgt Google dat app-updates in de Play Store kleiner worden

Google werkt aan nieuwe manieren om app-downloads kleiner te maken, met de focus op updates. Ook krijgen downloaders meer informatie over de grootte van updates in de Play Store.

Lees verder na de advertentie.

Play Store updates

In een bericht op de Android Developers Blog stelt Google dat app-makers steeds vaker app-updates uitsturen. Android-gebruikers hebben het afgelopen jaar meer dan 65 miljard apps gedownload uit de Play Store en via updates kunnen de makers inspelen op de wensen van die gebruikers. Al deze updates zorgen tevens voor een hoop downloads, maar Google doet zijn best om de grootte van deze downloads zo klein mogelijk te houden. Dit is vooral belangrijk als je downloadt via een databundel.

play store updates

Google schat dat ongeveer 98 procent van de app-updates in de Play Store bestaan uit veranderingen aan de apk-bestanden, zonder dat het volledige apk-bestand opnieuw gedownload hoeft te worden. Door een nieuw algoritme, bsdiff genoemd, wordt de grootte van deze updates gemiddeld met vijftig procent verminderd. Als voorbeeld noemt Google een update voor Chrome. Zou een grote update eerst 22,8MB groot zijn, is dat met bsdiff nog maar 12,9MB. Een kleine update gaat van 15,3MB naar 3,6MB. Een behoorlijk verschil dus.

Het nieuwe algoritme zal ook toegepast worden aan ‘Expansion Files’. Deze manier van updaten wordt vaak door games gebruikt, om het apk-bestand te verrijken met bijvoorbeeld hogere resolutie graphics of mediabestanden. Door het nieuwe algoritme zal de grootte van de eerste installatie van deze Expansion Files met 12 procent verminderen, terwijl update-bestanden maar liefst 65 procent kleiner zijn.

Informatie in Play Store

Ook zal Google voortaan de bezoekers van de Play Store beter informatie over de grootte van downloads. Voorheen stond er bij elke app enkel de grootte van het apk-bestand vermeld, maar Google rolt nu een update uit waardoor bij de app enkel de grootte van de download getoond wordt. Gaat het dus om een update voor een app die je al geïnstalleerd hebt staan, dan laat de Play Store enkel de grootte van de die update zien.

Lees het laatste nieuws over de Play Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu