Google zet aanval in op malware die je privacy aantast

Erwin Vogelaar
12 juli 2017, 20:26
2 min leestijd
Google zet aanval in op malware die je privacy aantast

Google zet machine learning in om malware op te sporen in de Play Store. Met de focus op privacy maakt het bedrijf op deze manier de Play Store veiliger.

Lees verder na de advertentie.

Via machine learning de Play Store veiliger maken

Google en Android hebben een probleem: malware. Bijna elke week vindt een onderzoeksbedrijf weer een hele serie apps in de Play Store waar malware in zit verstopt. De makers van deze malware werken op bijzonder slimme manieren, zodat ze Googles scans ontwijken. De zoekgigant zet een stevig wapen in: machine learning.

Specifiek wordt de methode ‘peer grouping’ gebruikt. Via peer grouping wordt data vergeleken van een groep gelijke apps. Door apps met dezelfde functies naast elkaar te zetten, wordt snel duidelijk wie mogelijk iets te verbergen heeft.

play store veiliger

Neem bijvoorbeeld iets simpels als een rekenmachine. Als er wordt gekeken naar twintig rekenmachine-apps en een van die apps vraagt om toegang tot je locatie, contacten en microfoon, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Elke app in de Play Store krijgt een eigen peer group. Dat gaat volledig automatisch. Apps waar mogelijk iets mis mee is, worden vervolgens gecontroleerd door een mens.

Door het nieuws van de afgelopen tijd, lijkt Google erg afhankelijk te zijn van andere partijen die erop wijzen dat er slechte apps in de Play Store staan. Met deze methode kan Google zelf meer opsporen.

Tegenover The Verge stelt Martin Pelikan, van Googles beveiligingsteam, dat met deze methode eerst de focus wordt gelegd op gevaar voor privacy. Zoals dus een rekenmachine die via je microfoon wil meeluisteren, of een zaklamp die je contacten wil inzien.

Deze methode is dus nog redelijk beperkt, gezien de verschillende soorten malware in de Play Store. Toch probeert Google duidelijk de overhand te krijgen en start het bedrijf met het belangrijkste punt: privacy.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu