Virus verstopt zich in afbeeldingen van games in Play Store

Erwin Vogelaar
3 februari 2016, 12:15
2 min leestijd
Virus verstopt zich in afbeeldingen van games in Play Store

Hoewel de Play Store de veiligste plek is om Android-apps te downloaden, verzinnen kwaadwilligen toch altijd weer nieuwe manieren om virussen te verspreiden. Ditmaal via afbeeldingen.

Lees verder na de advertentie.

Play Store virus

Als je op een veilige manier apps wilt downloaden, dan moet je bij de Play Store  van Google  zijn. Toch weten app-makers de beveiliging van Google regelmatig te omzeilen op steeds creatievere manieren. De nieuwste ontdekte truc is een virus dat niet in de app verwerkt zit, maar in de afbeeldingen die door de app gebruikt worden, ondanks dat Google beweert dat een virusscanner overbodig is.

malware-virus-android

Het virus is ontdekt door een beveiligingsbedrijf uit Moskou, dat zelf antivirus-software maakt. Het bedrijf heeft meer dan zestig games gevonden van meer dan dertig verschillende bedrijven, waar een Trojan in afbeeldingen verwerkt zit. Hiermee  kan ongewilde software geïnstalleerd worden en het IMEI-nummer en MAC-adres van het toestel naar een externe server worden verzonden.

Door deze Trojan in de afbeeldingen te verstoppen, weten de apps de virusdetectie van Google te omzeilen. Omdat Google nog geen manier heeft gevonden om dit te vermijden en de apps dus ook nog steeds in de Play Store staan, is het aan de app-downloader zelf om voorzichtig te zijn.

Zo vermijd je het virus

Het virus is niet gevonden in bekende games, maar in kopieën van games. Zodra een game populair wordt in de Play Store, verschijnen er al snel varianten op de game met een net iets andere naam. Deze klonen zijn vaak bijzonder slecht. De manier om dit virus te vermijden is dus door de originele game te downloaden in de Play Store en niet de goedkopere nepgame.

Let in ieder geval op voor ontwikkelaar BILLAPPS met games als Temple Death Run en Zombie Crush Racing. Ook Conexagon Studio en Fun Color Games kun je beter vermijden, met games als Jurassic Shooter 3D, Shoot The Fruit en Skaters 3D. Ben je bang dat je al zo’n nepgame gedownload hebt? Verwijder de Trojan dan door een virusscan uit te voeren met een app als Antivirus & Security van Avast.

Lees het laatste nieuws over Google Play

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu