Dit zijn onze 7 wensen voor een betere Play Store

Erwin Vogelaar
29 mei 2018, 10:40
4 min leestijd
Dit zijn onze 7 wensen voor een betere Play Store

Op Android kun je niet om de Play Store heen, toch is de digitale winkel van Google verre van perfect. Dit zijn onze zeven wensen voor de Play Store.

Lees verder na de advertentie.

Onze Play Store wensen: deze features zouden de winkel beter maken

Google blijft het hele jaar door de Play Store verbeteren, maar er zijn verschillende features die volgens ons nog missen. Daarom hebben we een verlanglijstje opgesteld. De ene wens is wellicht realistischer dan de ander, maar door deze toevoegingen zou Googles digitale winkel een stuk beter worden.

1. Verbeterde veiligheid

De Play Store is een relatief onveilige digitale winkel. Kwaadwillige app-makers verzinnen allerlei manieren om jou een nep-app te laten downloaden, die is bedoeld om bijvoorbeeld je data te stelen, of om advertenties op je toestel te laten zien.

Dagelijks komen er duizenden nieuwe apps bij in de digitale winkel. Hoewel Google zijn best doen om deze vloed aan apps te filteren via algoritmes en machine learning, weten app-makers daar nog te vaak langs te glippen. Het is nodig dat Google meer controle krijgt om de Play Store en op die manier ook Android veiliger te maken.

Lees ook: De Play Store is het grootste nadeel van Android

2. Notificaties voor apps in de aanbieding

In de Play Store kun je makkelijk een verlanglijstje maken. Zie je een app die je wil, maar kun je die nu niet betalen of vind je de prijs te hoog? Dan tik je op het bladwijzertje rechtsboven om de app in je verlanglijstje te zetten. Op dit moment is het verlanglijstje enkel nog een plek om door je wensen te scrollen. Het zou heel handig zijn als Google je automatisch een notificatie stuurt zodra een van deze apps in de aanbieding is.

play store wensen

3. Maak de winkel aantrekkelijker

De Play Store is geen aantrekkelijke winkel. Zoek je bijvoorbeeld een leuke game en scrol je door het aanbod, dan word je verwelkomt door een lijst met namen en icoontjes. Dat zegt niets over de games die daarachter zitten.

Google zou via filmpjes, gifs en grotere afbeeldingen apps makkelijk eruit kunnen lichten. Dat wordt nu nog maar beperkt gedaan. Met meer visuals is de kans groter dat we een app daadwerkelijk bekijken en downloaden.

play store wensen

4. Laat ons app-updates forceren

In de reacties laten jullie wel eens weten dat het vervelend is als we een nieuwe feature van een app eruit lichten, maar dat die functie nog wordt uitgerold. Vervolgens kan het dagen, weken of zelfs langer duren totdat je er zelf mee aan de slag kunt. Dat moet beter kunnen.

play store wensen

Net zoals je nu in Android systeemupdates kunt forceren door handmatig te controleren, zou dat in de Play Store voor individuele apps ook een mogelijkheid moeten zijn. Apps kunnen dan nog worden uitgerold, maar de relatief kleine groep die direct een nieuwe functie wil, kan die krijgen door de update te forceren. Natuurlijk moet deze functie wel per ontwikkelaar worden goedgekeurd.

5. Emoji updaten via Play Store

Steeds meer diensten worden in de Play Store geplaatst, zodat ze sneller updates krijgen. Dat is handig, omdat men dan niet hoeft te wachten op de trage updates van het volledige besturingssysteem. Een onderdeel dat ook in de Play Store geplaatst zou moeten worden is emoji.

Zodra er nu nieuwe emoji worden toegevoegd, krijgt het ene besturingssysteem ze sneller dan de ander. Kent je Android-toestel de nieuwste emoji niet die iemand op een iOS-toestel gebruikt, dan krijg je een grijs vakje of een kruisje te zien. Via de Play Store kan dat beter.

6. Installeer toch maar

Het komt best wel eens voor dat apps niet op jouw toestel werken. Dan zegt de Play Store dat de app niet geschikt is voor je apparaten. Probeer je de applicatie vervolgens via een apk-bestand te installeren, dan blijkt er vaak niets aan de hand te zijn.

Dat gebeurt om meerdere redenen. Een belangrijke reden is dat de app-maker niet kan garanderen dat de app goed draait op jouw toestel. Het zou fijn zijn om op dat moment een ‘installeer toch’ knop te hebben. Druk je daarop, dan krijg je een duidelijke waarschuwing dat de app mogelijk niet goed werkt en dat de maker niet verantwoordelijk is voor wat er mis kan gaan.

7. Televisieseries en podcasts in Nederland

In tegenstelling tot onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kun je in Nederland geen series kijken via de Play Store. Hierdoor is Play Films handig om een keertje een film te huren of te kopen, maar is de winkel geen concurrentie voor bijvoorbeeld Netflix en Videoland.

play store wensen

Ook biedt Play Muziek nog geen podcasts aan in Nederland. Dat is een gemiste kans. Zeker omdat Spotify nu wel flink inspeelt op deze groeiende markt. Zelfs als Google om één of andere reden enkel Nederlandstalige podcasts zou willen aanbieden, dan is er genoeg om een winkel mee te vullen.

Wat mis jij nog in de Play Store? Welke features hoop je dat worden toegevoegd? Laat van je horen in de reacties!

Lees meer artikelen in ons Google Play-maandthema:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu