De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Augmented reality, ik kies jou!

Erwin Vogelaar
2 maart 2019, 10:26
3 min leestijd
Column: Augmented reality, ik kies jou!

Na twee jaar niet spelen heb ik Pokémon GO weer geïnstalleerd en nu ben ik nogmaals druk bezig met het verzamelen van digitale beestjes. Allemaal dankzij de magie van augmented reality.

Lees verder na de advertentie.

Pokémon GO weer geïnstalleerd

Toen Pokémon GO in 2016 uitkwam was ik razend fanatiek, net als de halve wereld. Het was die zomer prachtig weer en buiten waren allemaal leuke beestjes te vangen. Het mooie was, dat je door dit fenomeen plots verbonden werd met al die andere willekeurige, naar hun smartphone starende mensen. Speelde je niet? Dan had je geen idee dat onze wereld een stuk magischer was dan je met het blote oog kon zien.

De interesse voor de game daalde wereldwijd rap, maar ik ging onvermoeid door. Ik had zelfs een Pokémon Plus om zonder telefoon Poké Balls te gooien. Toen ik dat apparaatje een keer in de trein liet liggen heb ik direct een nieuwe gekocht, want wat moest ik toch zonder?

Pokémon GO weer geïnstalleerd

Maar na negen maanden ben ik, met ongeveer 200 verschillende Pokémon op zak, gestopt met de game. Onder andere omdat er weer een nieuwe lading beestjes werd toegevoegd, waardoor m’n collectie nooit compleet zou zijn. Maar ook omdat maker Niantic maar geen functies toevoegde waar fans naar vroegen, zoals ruilen of tegen elkaar vechten. De prioriteit lag bij het uitbreiden van de winkel om geld uit te geven, en dat voelde verkeerd.

De afgelopen jaren heeft Niantic wel een stapel toffe updates doorgevoerd, maar ik had er gewoonweg geen zin meer in. Ik zat al helemaal klaar voor Harry Potter Wizards Unite, maar voordat die game eindelijk eens uitkomt, hebben de nieuwe films en J.K. Rowling op Twitter deze magische wereld al compleet verpest.

Toen kondigde de gamestudio afgelopen week plots een update voor Pokémon GO aan, waardoor de game binnen een paar minuten weer op mijn smartphone stond en ik weer fanatiek speel. Je kunt nu een camera in de game gebruiken om een Pokémon in de echte wereld te plaatsen en een foto te maken!

Augmented reality is de toekomst

Nee, dat is echt alles. Sorry als je meer had verwacht. Toch zorgt deze simpele toevoeging ervoor dat ik weer zoveel mogelijk Pokémon wil verzamelen. Deze keer puur om foto’s mee te maken. Het is een nieuwe vorm van spelen die precies bij mijn interesses past: buiten lopen, leuke beestjes en fotografie.

Ik ben heel erg benieuwd naar hoe augmented reality ons leven verder mooier gaat maken. Vooralsnog valt het nog vies tegen. Er wordt van alles beloofd, maar in de praktijk hebben we nu niet veel meer dan de ING die wat digitaal geld rondstrooit als je een iDEAL-betaling doet. Er wordt gelukkig gewerkt aan toepassingen die wél wat toevoegen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe Google Maps augmented reality gaat gebruiken om met pijlen je de weg te wijzen.

Pokémon GO weer geïnstalleerd

Maar dat augmented reality de toekomst is, is voor mij wel duidelijk. De kracht van deze technologie werd deze week naast Pokémon GO, voor mij op nog een manier benadrukt. Wist je namelijk dat je allerlei waanzinnig creatieve Instagram-maskers kunt ontgrendelen door bepaalde mensen te volgen? Volg onder andere @exitsimulation, @johwka en @wrld.space en je krijgt een blik in de toekomst van hoe tof augmented reality in de toekomst wordt.

Dat we nog met een smartphone ergens naar moeten wijzen in plaats van een bril kunnen opzetten, is wel jammer. Maar soms dient onze telefoon via augmented reality als een raam naar een magische wereld, waar Harry Potter niet tegenop kan.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu