Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Boetes voor Popcorn Time-gebruikers niet ondenkbaar

Gijs Ettes
20 oktober 2015, 12:38
1 min leestijd
Boetes voor Popcorn Time-gebruikers niet ondenkbaar

Stichting Brein verwacht dat individuele Popcorn Time-gebruikers binnen niet afzienbare tijd boetes krijgen voor het illegaal streamen van films en series. Dat heeft  directeur Tim Kuik laten weten aan  BNR.

Lees verder na de advertentie.

Popcorn Time-gebruikers lopen risico

Kuik gaf in gesprek met de nieuwsradio aan  dat niet de stichting zelf, maar rechthebbenden snel schadeclaims zullen neerleggen bij gebruikers van Popcorn Time. Hierbij  geeft hij impliciet aan dat dit mogelijk al binnen een maand kan gebeuren. “Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen. Zij kunnen zelf een schadeclaim gaan inbrengen”, aldus  Kuik. “Ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren.”  Brein richt zich zelf op grotere aanbieders en gaat niet achter individuele gebruikers aan.

Ondanks het downloadverbod in Nederland, dat sinds april 2014 geldt, zijn individuele gebruikers van illegale download- en streamingdiensten als Popcorn Time vooralsnog niet aangepakt. “Het is een alarmerende ontwikkeling als ‘dat Popcorn Time’ steeds maar makkelijker wordt om te gebruiken. Het is hartstikke illegaal en kijkers stellen zich in principe bloot aan schadeclaims van rechthebbenden.”

Auteursrechthebbenden hebben echter wel de mogelijkheid om de schade die zij lijden door illegaal gebruik van deze diensten te verhalen op de gebruikers ervan. In andere landen gebeurt dit al; zo ontvingen honderden Deense Popcorn Time-gebruikers vorige maand al een schadeclaim van omgerekend 295 euro.

popcorn time-gebruikers vpn

Gebruikers van de dienst kunnen middels een VPN hun internetgebruik afschermen. Popcorn Time heeft hiervoor zelfs een ingebouwde VPN-functie, die het ip-adres waarmee je Popcorn Time gebruikt verbergt. Hoewel je daarmee geheel anoniem films en series kunt streamen, blijft het gebruik van Popcorn Time in ons land natuurlijk illegaal.

Het laatste nieuws over Popcorn Time

Bron: BNR
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu